Caravans te zwaar door luxe artikelen

Caravans worden te zwaar doordat er steeds meer luxe voorzieningen worden ingebouwd. Een toilet, wastafel, koelkast, gasfornuis en bedden zijn standaard, maar tegenwoordig worden caravans ook uitgerust met televisie, magnetron, combi-oven, vrieskist, wasmachine en geluidsapparatuur.

Volgens de ANWB kan dat gevaarlijk zijn, omdat het maximale laadvermogen wordt overschreden. ,,Gecombineerd met het verkeerd verdelen van het gewicht, leidt dat er soms toe dat de weglegging sterk nadelig wordt beïnvloed. Om nog maar niet te spreken van de wettelijke overtreding die het overbeladen van een caravan inhoudt'', zegt woordvoerder F. Wouters. Behalve de luxe-voorzieningen nemen Nederlanders ook veel spullen en eigen eten mee.

De ANWB start een landelijke campagne om caravanbezitters te waarschuwen. Leden worden in de gelegenheid gesteld hun caravan te laten wegen. Volgens Wouters gebeuren de meeste ongelukken met caravans door overbelading. Een te zware caravan kan er ook voor zorgen dat in de Alpen of de Pyreneën de motor van de auto oververhit raakt. Wouters: ,,In de zomer komen bij de ANWB alarmcentrale veel telefoontjes binnen van vakantiegangers die met hun caravan in de problemen zijn geraakt.''

Op dit moment heeft Nederland 500.000 caravans en 200.000 vouwwagens. Daarmee staat Nederland samen met Frankrijk op een gedeelde eerste plaats wat betreft caravandichtheid. De komende jaren verwacht de ANWB dat het aantal caravans en vouwwagens verder toeneemt, met minimaal 10.000 per jaar.