Bewogen week voor Baan en KPN

Baan blijft verrassen. Net toen iedereen dacht dat het dieptepunt wel was bereikt, wist het noodlijdende softwarebedrijf uit Barneveld toch nog dieper in de zorgen te geraken. Het aandeel Baan leverde deze week tientallen procenten in en kelderde naar een dieptepunt van 2,27 euro, terwijl het fonds ruim een jaar geleden nog vastberaden afstevende op een koers van 50 euro.

Het aandeel van de voormalige beurslieveling lag donderdag als een geslagen bokser op het canvas van de Amsterdamse effectenbeurs. Opkrabbelen leek niet meer mogelijk, een faillissement leek onafwendbaar. Beschroomd maakte Baan vorige maand het zevende opeenvolgende forse kwartaalverlies wereldkundig en de vooruitzichten zijn somber.

De vermogenspositie van de softwareproducent, die miljoenen per dag van zijn rekening ziet verdwijnen, is inmiddels zo beroerd dat de AEX vast een plekje warm houdt op het beruchte strafbankje voor bedrijven met een negatief eigen vermogen. Daar verblijven onder meer ook Fokker, DAF en Ceteco. Aandelen van bedrijven die op het strafbankje zitten mogen gewoon worden verhandeld, maar krijgen een waarschuwing van de beurs mee: beleggers let op! Dit bedrijf is financieel niet gezond.

Baan heeft dringend behoefte aan een nieuwe kapitaalinjectie. Maar juist dat leek een probleem toen de koers van het aandeel deze week voor het eerst door de ondergrens van 3 euro zakte. De Amerikaanse zakenbank Bear Stearns sloot namelijk een overeenkomst met Baan over een lening van 150 miljoen euro in ruil voor nieuwe aandelen. Maar deze transactie zou onuitvoerbaar worden als de koers - naar verluidt - onder de 3 euro zou belanden.

Zou de Amerikaanse suikeroom schrikken en de geldkraan dichtdraaien? Beleggers vreesden van wel en deden het aandeel uit voorzorg vast massaal van de hand. Maar Bear Stearns blijkt een eindeloos vertrouwen te hebben in Baan. De gestelde minimumgrens is voor onbepaalde tijd aan de kant geschoven. Wel houdt de zakenbank zich het recht voor de kapitaalinjecties op elk gewenst moment stop te zetten.

De aankondiging stemde de beleggers in eerste instantie niet tevreden. Opnieuw verloor Baan meer dan 14 procent. Maar het geplaagde softwarebedrijf was nog niet geslagen. In plaats van de handdoek in de ring te werpen, vocht het zich terug. En zo schaarde het fonds zich aan het eind van de week aan kop van het peloton winnaars op het Damrak. Handelaren lijken het geplaagde aandeel toch nog niet helemaal vaarwel te hebben gezegd. Maar een blijvend herstel van Baan lijkt nog ver weg.

Een bewogen week was het zeker ook voor KPN. Het telecombedrijf profiteerde aan het begin van de week van de geruchten over een fusie van een of meer onderdelen met het Spaanse Telefónica. Maar toen de Spaanse regering in de loop van de week kritische kanttekeningen plaatste bij het samengaan van de belbedrijven en de onzekerheid omtrent de fusie almaar toenam, lieten beleggers het aandeel weer links liggen.

Het grootste obstakel bij de fusie zouden de eigendomsverhoudingen binnen het nieuw te vormen bedrijf zijn. Het zou gaan om een verhouding van 60 procent voor Telefónica en 40 procent voor KPN, overeenkomstig de beurswaarde van beide bedrijven. Omgerekend zou de Nederlandse overheid dan een aandeel van 15 procent krijgen en dat aandeel is voor de Spaanse regering te hoog.

Vooralsnog wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat Telefónica en KPN tot fusie van een aantal bedrijfsonderdelen overgaan. Het zou dan onder meer de divisies voor mobiele telefonie betreffen. De Nederlandse regering zou overigens al hebben ingestemd met de verkoop van een deel van haar aandelenpakket KPN.

Ook ING begaf zich deze week op het overnamepad. Het financiële concern lijfde de Amerikaanse levensverzekeraar ReliaStar in. Met de aankoop is een bedrag van bijna 15 miljard gulden gemoeid. De overname van een grote levensverzekeraar in de Verenigde Staten stond al heel lang op zijn verlanglijstje van ING. Met ReliaStar, dat verwacht dat de aandeelhouders met het bod van ING instemmen, gaat het financiële concern tot de tien grootste levensverzekeraars van Amerika behoren.

De transactie kreeg een lauwe reactie op de effectenbeurs. Het aandeel ING kreeg er precies negen eurocent bij, ofwel 0,15 procent. In de loop van de week moest het aandeel zelfs meer dan 1 euro inleveren. Was het de viering van de Dag van de Arbeid die de koers van het aandeel na de aankodiging van de acquisitie nauwelijks deed veranderen? Of vindt de markt de overnamesom (15 maal de winst) gewoon te hoog voor een verzekeraar die de rendementscijfers vorig jaar fors zag dalen?

Fortis en ABN Amro kregen deze weekzware klappen te verwerken. De koersverliezen van beide financials zouden het gevolg kunnen zijn van de overname van ING, dat flinke belangen aandelen in Fortis en ABN Amro heeft. Beleggers vrezen dat het financiële concern deze aandelen zal verkopen om kapitaal vrij te maken voor de koop van ReliaStar. Maar bestuursvoorzitter G. van der Lugt wilde deze week nog niet in zijn kaarten laten kijken: misschien verkoopt ING gewoon wat onroerend goed en obligaties.

    • Annemarie van der Tuijn