BELGIË-HOLLAND

Koninklijk Berchem Sport, de beroemde Belgische club van weleer, staat op het punt van degraderen naar de afdeling Provinciaal. Berchem wacht een straf omdat ze bij de overdracht van eigenaar niet volgens de reglementen van de Belgische voetbalbond zou hebben gehandeld. De club speelt nog wel een vooraanstaande rol in de Vierde Klasse, maar de kans op degradatie lijkt groter dan de kans op een plaats in de nacompetitie. Alleen bij promotie blijft ze in de Vierde Klasse. Het gaat Koninklijk Berchem, dat eind jaren veertig begin jaren vijftig de grote club van België was, al jaren niet voor de wind. Eens speelde er Luco Coeck, een van de beste voetballers die België in de jaren tachtig heeft gekend. Coeck, gezegend met een ziedend schot in zijn gestileerde linker voetbalbeen, was vele malen international en vierde triomfen met Anderlecht alvorens hij verongelukte. Naar hem is het stadion genoemd. Daar speelt Koninklijk Berchem Sport nog steeds de thuiswedstrijden. Dick Advocaat, de oud-bondscoach, en Dick Jol, de tegenwoordige scheidsrechter, speelden er ook halverwege de jaren tachtig. Berucht zijn de jaren 1980 en 1981, toen de voormalige international Rik Coppens er trainer werd. Hij en de voorzitter lieten een legertje Brazilianen overvliegen, die ondanks hun duidelijk aanwezige voetbaltalenten nooit het niveau haalden dat van hen werd verwacht. De geforceerde ambities van Coppens en co sloegen diepe gaten in de clubkas. Eigenlijk ging het vanaf dat moment alleen maar slechter met de club. Zelfs toen mevrouw Coeck – Suzy – voorzitter werd, kon het tij niet worden gekeerd. Langzaam maar zeker daalde de club naar de Vierde Klasse. Troost was misschien voor Berchem Sport dat het de grote clubs van Antwerpen (Antwerp en Beerschot) ook slecht ging. De club die in 1906 begon als club voor worstelaars, hardlopers en hoogspringers, werd op 29 januari van dit jaar getroffen door een brand in de jeugdkantine. Schade honderdduizend gulden. Bekers en andere veroverde prijzen liepen aanzienlijke averij op. Een rampje voor de club die nog altijd over 21 jeugdelftallen beschikt. De herstelwerkzaamheden zijn bijna afgerond. Maar de feestelijke heropening zal wellicht worden overschaduwd door degradatie naar Provinciaal.

Aflevering 18 in een serie van 22.

    • Guus van Holland