Balletpionier Hans Snoek geportretteerd

De gemeente Amsterdam laat balletlerares Hans Snoek (1911) portretteren, wegens haar `grote verdienste voor de stad'. Eerder viel die eer te beurt aan prominente Amsterdammers als de cabaretier Wim Kan, de politicus Ed van Thijn, voetballer Johan Cruijff en fotograaf Paul Huf. In overleg met Snoek wordt bepaald wie het portret gaat maken.

Hans Snoek is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het jeugdtheater in Nederland. In 1945 richtte zij samen met Nicolaas Wijnberg en Hans van Norden het Scapino Ballet op, de eerste jeugdballetgroep ter wereld. Zes jaar later kwam daaruit de Scapino Balletschool voort.

Hans Snoek is nog volop actief in het jeugdtheater. Ze werkt nu met de stichting Toverbal Amsterdam aan voorstellingen van kinderen van asielzoekers.