Aantal Ieren betrokken bij afrekening

Bij de afrekening eind vorige week in een Schevenings appartementencomplex zijn een of meer Ieren betrokken, zo is uit onderzoek door de politie gebleken.

Om de identiteit vast te stellen van de drie mannen die in de `Koninginnenach' na een brand werden gevonden in een flat bij de Palace Promenade werkt het onderzoeksteam samen met de politie in Dublin. Het gaat onder meer om uitwisseling van DNA-materiaal.

De lichamen waren volgens een woordvoerder niet alleen zwaar verminkt als gevolg van de brand, maar ook door eerdere martelingen. In de flat, die door een Haagse horecabaas was onderverhuurd, zouden volgens omwonenden veel inslagen van kogels en bloed te zien zijn. De lichamen zijn gevonden in de badkamer. Elders in de flat werden vijf paspoorten gevonden.

Een daarvan stond op naam van `John Noonan'. Dit zorgde voor verwarring want dat is een `grote' drugshandelaar in Ierland die momenteel een gevangenisstraf uit zit. Het paspoort bleek echter toe te behoren aan een andere John Noonan. De Noonan van het paspoort heeft zich inmiddels gemeld bij de politie in County Cork, hij was zijn document twee jaar geleden kwijt geraakt tijdens een verblijf van enkele maanden in Nederland. Deze Noonan, die via Interpol kon worden opgespoord, heeft volgens de Ierse politie niets met de moordpartij te maken. Een ander paspoort zou volgens diverse bronnen op naam staan van een vrouw uit Noord-Ierland.

Het openbaar ministerie in Den Haag, dat de woordvoering heeft overgenomen van de politie nu er een gerechtelijk vooronderzoek is gestart, geeft geen commentaar op het opduiken van Noonan en evenmin op de andere namen in de paspoorten. Volgens de persofficier van justitie worden alle methodes gebruikt om de identiteit van de slachtoffers zo snel mogelijk te achterhalen. Zij wil evenmin iets zeggen over de mededeling van omwonenden dat in de berging van het appartement (stempel)machines zijn gevonden voor de productie van xtc en speed.

In de serieuze Ierse media wordt een verband gelegd tussen de drie moorden en het feit dat een grote drugssmokkelaar binnen anderhalf jaar twee grote zendingen drugs en wapens is kwijtgeraakt. In beide gevallen zou de politie over de levering zijn getipt.