Zware luchtaanval van Israel op Libanon

Israelische gevechtsvliegtuigen hebben vannacht twee elektriciteitscentrales in Libanon, nabij Beiroet en Tripoli, met raketten buiten werking gesteld. Ook werd een munitieopslagplaats van de shi'itische guerrilla Hezbollah in de Libanese Be'eka vallei aangevallen. De aanvallen zijn een reactie op beschietingen vanuit Libanon, gisteren.

Volgens Israelische militaire kringen heeft de luchtmacht vannacht ook de weg van Beiroet naar Damascus gebombardeerd, nabij een observatiepost van de Syrische militaire inlichtingendienst. De Libanese premier Selim Hoss heeft de hernieuwde Israelische aanvallen tegen de fragiele infrastructuur van Libanon als ,,barbaarse agressie'' veroordeeld.

Twee maanden voor de aangekondigde ontruiming van Zuid-Libanon door het Israelische leger sloeg de regering Barak vannacht hard terug in reactie op buitengewoon zware katjoesja-raketaanvallen gisteren op Kyriat Shmona en enkele andere woonplaatsen langs de grens met Libanon.

Hezbollah heeft de verantwoordelijkheid voor de raketbeschietingen op Noord-Israel op zich genomen. In Kyriat Shmona werden 28 mensen gewond, van wie de meesten heel lichte verwondingen opliepen. Een Israelische soldaat werd echter langs de grens gedood toen een katjoesja op zijn jeep neerkwam. De raketregen veroorzaakte grote schade aan huizen en auto's die in brand vlogen.

Op het moment van de aanval, gisteravond omstreeks 18.00 uur, waren de meeste mensen op straat en was het druk op de markt in de stad. Militaire kringen voorzagen een raketreactie van Hezbollah nadat eergisteren twee Libanese vrouwen door een tank van het de Zuid-Libanese militie werden gedood. Een dag eerder werden veertien Libanese burgers gewond toen volgens Israel een bom door een fout van een piloot boven een Libanees dorp ontplofte. Nadat ook drie strijders van Hezbollah door Israel werden gedood gaf het Israelische opperbevel gistermiddag opdracht de schuilkelders in Noord-Israel te openen. Hezbollah verraste echter door de katjoesja's voor het invallen van de duisternis af te vuren. De afvuurinstallaties - meestal vrachtwagens waarop de katjoesja's zijn gemonteerd - zijn bij daglicht gemakkelijker te onderscheppen dan in de duisternis. Vanmorgen heeft Hezbollah in reactie op de Israelische aanvallen op de elektriciteitscentrales het hele Israelische grensgebied onder raketvuur gelegd.