Virus treft computers wereldwijd

Een agressief computervirus heeft donderdag de computersystemen van vele Europese, Aziatische en Amerikaanse bedrijven en overheidsinstellingen platgelegd. Honderdduizenden computers zijn besmet.

In Nederland zou minimaal 60 tot 70 procent van het bedrijfsleven getroffen zijn door het virus met de naam ILOVEYOU, dat zich via e-mail verspreidt. Ook in de Verenigde Staten zou het merendeel van de bedrijven getroffen zijn. Antivirusbedrijven hebben programma's vrijgegeven waarmee het virus kan worden opgespoord en vernietigd.

De totale schade van de `lovebug' wordt geschat op enkele miljarden dollars, voornamelijk veroorzaakt door vernietigde bestanden en het feit dat bedrijven vaak urenlang onbereikbaar zijn geweest per elektronische post. Experts zeggen versteld te staan van de snelheid waarmee het virus zich over de wereld heeft verspreid.

Voor zover kan worden nagegaan is het virus afkomstig van de Filippijnen, waar het in de hoofdstad Manila tussen drie en vier uur 's middags plaatselijke tijd is gepost. Binnen een uur dook het virus op in HongKong en Noorwegen.

In Nederland zijn onder meer de VARA, NOB, PCM, KPN, de Consumentenbond, detacheerder CMG, de Grenswisselkantoren, RTL4 en enkele ministeries geïnfecteerd. In Groot-Brittannië kregen het Britse Lagerhuis en telefoonaanbieder Vodafone met het virus te maken. In de VS, waar het virus het hardst heeft toegeslagen, zijn onder meer het Pentagon, de Florida Loterij en Ford Motors geraakt.

Het virus heeft zich alleen verspreid via de software van Microsoft, maker van het besturingsprogramma Windows en het e-mailprogramma Outlook. Een woordvoerder van Microsoft Benelux ontkent dit en zegt dat ook andere besturingssystemen als Apple en Linux zijn getroffen. Experts zeggen dat de Microsoft-Outlook-software vrij gemakkelijk te treffen is omdat nagenoeg de hele wereld gebruik maakt van deze software en de programmeertaal algemeen bekend is. De maker van het virus gebruikte dezelfde programmeertaal die ten grondslag ligt aan de Microsoft-software.

Het virus heet ILOVEYOU en lijkt verstuurd te zijn door een bekende van de ontvanger. Na opening van mailtje opent wordt gevraagd een aangehecht bestand te openen. Dan stuurt het virus automatisch aan iedereen in het adressenbestand van het e-mail-programma een virusmailtje. Het virus tast allerlei muziek- en grafische bestanden aan en ook internetpagina's. Verder zoekt het contact met een website in de Filippijnen om daar een programma op te halen waarmee de wachtwoorden van de geïnfecteerde computer worden vrijgegeven.

ACHTERGRONDPagina 3