Uw dosis Middeleeuwen

Liefhebbers van het golfspel kunnen hun hart ophalen aan Everybody's Golf 2 voor de PlayStation. Het is gemaakt door Camelot, het bedrijf dat ook de Nintendo 64-hit Mario Golf op zijn naam heeft staan. Everybody's Golf levert weliswaar een wat luchtige weergave van deze elitesport, maar verslaat op spelgebied elke concurrent behalve Mario Golf. De figuurtjes hebben nèt niet de charme van Nintendo-mascottes als Super Mario en Yoshi, maar voor PlayStation is dit zonder meer de beste golftitel.

Van golfballen naar pokéballen is een kleine stap. Het vechtspel Pokémon Stadium voor de Nintendo 64 wist in Amerika in drie weken tijd één miljoen keer over de toonbank te gaan. En geen wonder, want het biedt de mogelijkheid om Pokémon die je in de Game Boy-spellen Pokémon Red of Blue hebt verzameld via het bijgeleverde `transfer Pak' naar de Nintendo 64 over te brengen. Zo kun je zelfgetrainde Pokémon inzetten tegen Pokémon die door de computer of door (maximaal drie) vrienden worden bestuurd. En dat alles, anders dan op de Game Boy, in een volledig driedimensionale spel-omgeving.

Voor wat realistischer geweld gaan we naar Syphon Filter 2 voor de Playstation, het vervolg op het tamelijk populaire Syphon Filter van vorig jaar. Het is een mix tussen Rare's GoldenEye 007 (Nintendo 64) en Konami's Metal Gear Solid (Playstation). Opnieuw stort je je als geheim agent in een avontuur vol internationale spanningen en moet je verschillende missies tot een goed einde brengen. Natuurlijk is het spel verbeterd en hoewel deze geheim-agentsimulator de finesse mist van Konami's titel – het sluipen werkt bijvoorbeeld de ene keer wel en dan weer niet – is het eindproduct beter te pruimen dan het debuut van vorig jaar.

Dat geheim agenten niet alleen goed uit de voeten kunnen op de grote spelcomputers, bewijst Metal Gear: Ghost Babel voor de Game Boy Color. Konami heeft hier een schitterend staaltje miniaturisatie geleverd dat voelt en speelt als zijn legendarische grote broer voor de PlayStation. Bewakers hebben bijvoorbeeld een gezichtsveld zodat je geniepig achter ze langs kunt sluipen. Dit levert heerlijke momenten op zoals wanneer je ze onder water voorbij zwemt, vervolgens door hoog gras kruipt en dan van achteren er eentje elimineert. Schitterend!

Voor wat minder subtiel schietwerk gaan we naar MDK 2 op de Sega Dreamcast. Dit futuristische sciencefictionspel (met een invalshoek die min of meer ontleend is aan Amerikaanse comics) is een lekker knalspel vol aliens, vette wapens, leuke gadgets en een fikse dosis zwarte humor. Dit alles met mooie beelden, sfeervolle muziek en realistische omgevingsgeluiden en geluidseffecten. Het kan een tijdje duren voor je aan de besturing gewend bent en het spel is ook niet altijd even makkelijk. Met een groot aantal levels en drie verschillende speelbare helden krijg je echter absoluut waar voor je geld.

Tenslotte stappen we van futuristisch geweld over naar middeleeuws geweld in Medievil 2 voor de PlayStation. Dit vervolg op het tekenfilmachtige middeleeuwse avontuur brengt weliswaar technische verbeteringen (zoals een betere spelcamera en mooiere graphics), maar de spelmogelijkheden zijn al honderden malen eerder vertoond. Bovendien komen dergelijke 3D-adventures op de Playststation vrijwel altijd wat krakkemikkig uit de bus; Sony's snel verouderende spelcomputer kan qua graphics nu eenmaal al lang niet meer meekomen met de Dreamcast of de pc. Hoewel Medievil 2 geen slecht spel is, kun je je voor je dagelijkse dosis middeleeuwse taferelen misschien toch beter tot het tweedimensionale platformspel Castlevania: Symphony of the Night wenden, eveneens voor de PlayStation. Voor een 3D-adventure met een soortgelijk, maar beter spel is Jet Force Gemini voor de Nintendo 64 het aangewezen spel.

    • Arthur Arts