TONI BRAXTON

Het heeft vier jaar geduurd voordat Toni Braxton met haar derde cd, de opvolger van Secrets met daarop de superhit Unbreak My Heart, kon komen. In de tussentijd ging ze failliet en was ze de eerste zwarte actrice die de rol van Belle speelde in de Broadway-musical Belle & Het Beest. Daarna vond ze tijd voor nieuwe opnames en maakt ze nu haar comeback met The Heat, dat volgens haar eigen woorden een `hippe' plaat moest worden.

En hip in 2000 betekent een combinatie van zwoel en straat. Daarom verdeelde Braxton haar aandacht tussen ingetogen liefdesliedjes, die ze de `Toni Braxton baby-making songs' noemt, en een paar pittiger r&b-nummers waarin bijvoorbeeld Lisa `Left Eye' Lopes van TLC een rap mocht uitvoeren.

Maar een Whitney Houston maakte de overstap naar `de straat' overtuigender dan Toni Braxton. Braxton heeft een smetteloze beschaafde stem die door producers La Reid, Babyface en haarzelf weer werd ingebed in Spaans twinkelende gitaren, gedempte drums en mee hummende achtergrondzangeressen. Het resultaat lijkt soms even in de buurt te komen van iets sensueels, maar meestal klinkt het uitsluitend netjes. The Heat noemde ze deze cd nog, om de luisteraar al vast in de stemming te brengen. Maar als dit `baby-making songs' zijn, worden er voortaan alleen nog brave typjes geboren.

Toni Braxton. The Heat (BMG 26069)

    • Hester Carvalho