`Toezicht op energietarief faalt'

Uit onderzoek van de Consumentenbond naar energietarieven blijkt dat in 81 van de 93 genomen voorbeeldsituaties – een flat, een vrijstaand huis en het gemiddelde van alle woningen in Nederland – de stroomrekening over dit jaar flink hoger uitkomt dan die over 1996.

Tegen wettelijke bepalingen in. Er was afgesproken 1996 als grens aan te houden om consumenten te beschermen tegen de nog bestaande monopolies van energiebedrijven. De bond vindt dat de Dienst Toezicht Elektriciteitswezen maatregelen moet treffen om de tarieven terug te brengen onder het afgesproken niveau.

,,Wij gaan hun berekeningen naast die van ons leggen'', reageert een woordvoerster van de DTE. Als het alarm van de bond gegrond is, kan zij niet garanderen of er voor dit jaar nog iets te redden valt. De tarieven zijn al vastgelegd. ,,Wij gaan onderzoeken welke juridische instrumenten daarvoor zijn.'' De toezichthouder kan wel toezeggen dat de tarieven over 2001 zonodig lager uitkomen.