SelectieTelevisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. O.a. over het Lebensborn-project waarmee de nazi's het ideaal van de perfecte mens probeerden de verwezenlijken. Verder aandacht voor Schroeiplekken, een bundeling brieven die de joodse Carla van Lier schreef aan haar familie nadat zij uit de concentratiekampen was teruggekeerd. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de situatie in Zimbabwe en een reportage over de kwetsbaarheid van knieën en enkels van topvoetballers. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek dat een humanere manier om palingen te doden voorstelt. Verder de situatie op het Filippijnse eiland Mindanao waar de grootste rebellengroep de problemen op vreemdzame manier wil oplossen. Ned.3, 22.34-23.04u.

PRAATPROGRAMMA

Mtwee. Aandacht voor de 5 mei-viering en een gesprek met de Amerikaan Ruffolo, initiatiefnemer van een project waarin kansarme allochtonen met hulp van ondernemers een kans krijgen op een baan. TV2, 23.00-23.55u.

Barend & Van Dorp. Met schrijver Joost Zwagerman, kunstenaar Aat Veldhoen en de jazz-band New Cool Collective. En Jan Mulder. RTL4, 23.00-23.45u.

AMUSEMENT

Glamourland. Laatste aflevering in dit seizoen is geheel gewijd aan de 79 jurken van de overleden prinses Diana die in 1997 geveild werden. Ned.1, 21.55-22.30u.

KUNST

Stardust. Reportage uit New York dat een groeiende populariteit geniet als filmlocatie. Verder filmproducent Paulo Branco en aandacht voor de nieuwe film van Martin Scorsese Bringing out the dead. Ned.3, 20.00-20.27u.

FILM

.Witches (Nicolas Roeg, 1990, VS/GB). Smakelijke Roald Dahl-verfilming van de regisseur van Don't Look Now, die Muppets-man Jim Henson inhuurde voor de special effects. Destijds uitgebracht als kinderfilm, maar het tegendraadse sprookje over een negenjarig jongetje dat na de dood van zijn ouders met zijn excentrieke oma terechtkomt op een Conventie Ter Voorkoming Van Wreedheid Tegen Kinderen en ontdekt dat dat in feite een heksensamenzwering is, is ook voor volwassenen prettig griezelen geblazen. RTL 5, 20.30-22.15u., met reclame.

The Guns of Navarone (J. Lee Thompson, 1961, VS). Klassieke oorlogsfilm, waarin de sterrencast (Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn) die in het Griekse Navarone een batterij nazi-kannonnen onschadelijk moet zien te maken, tussen de vele actiescènes door ook nog voldoende tijd overhoudt om met elkaar over oorlogvoering te filosoferen. Naar het boek van Alistair MacLean. NET 5, 20.30-23.30u., met reclame.

Coyotes (Kevin McCarey, 1999, VS). Werkeloze man probeert zichzelf en zijn dochtertje te onderhouden met het smokkelen van illegale Mexicanen naar Amerika. Daar komen problemen van. FOX, 20.30-22.05u., met reclame.

Assassins (Richard Donner, 1995, VS). Actiethriller met Sylvester Stallone en Antonio Banderas als concurrerende huurmoordenaars. Julianne Moore nam de rol van fatale vrouw op zich, niet alleen is zij hun doelwit, ook wordt Stallone verliefd op haar. Soms fragmentarisch. Veronica, 21.05-23.45u., met reclame

My Girl 2 (Howard Zieff, 1994, VS). Vervolg op de drie jaar eerder gedraaide romantische film over een elfjarig meisje dat zonder moeder en met haar vader (begrafenisondernemer), in de schaduw van een mortuarium opgroeit. Na haar eerste kus aan het einde van deel één gaat ze in het vervolg naar Los Angeles op zoek naar informatie over haar overleden moeder. VRT, 21.40-23.18u.

The Relic (Peter Hyams, 1996, VS). Bijbelse motieven, mythologische mysterieën, seriemoordenaars, spookhuistaferelen en hak- en slachtpartijen maken van deze horrorthriller een hypnotiserend werkje voor de liefhebber van het genre. BBC 1, 22.30-0.15u.

Pasolini, un delitto Italiano (Marco Tullio Giordana, 1995, Italië/Frankrijk). Zie Film-vooraf. Canvas, 23.00-0.40u.

. Lost Highway (David Lynch, 1997, VS/Frankrijk). Hallucinante filmnachtmerrie over saxofonist (Bill Pullman) die videobanden in handen krijgt met beelden van zichzelf naast het dode lichaam van zijn vrouw (Patricia Arquette). Maar in plaats van een moordmysterie of een psychologische thriller is dit gegeven voor David Lynch slechts aanleiding voor een hoogst intrigerende (en door sommigen als uiterst hoogdravend ervaren) meditatie over dubbelgangers en identiteit. Ned. 3, 23.18-1.27u.

. Le locataire (Roman Polanski, 1976, Fr/VS). Zie Film-vooraf. Net5, 23.20-1.35u.

. Living in Oblivion (Tom DiCillo, 1995, VS). Raak geschoten blik op de onafhankelijke filmpraktijk, vestigde DiCillo's naam als kroniekschrijver van jong en onafhankelijk Amerika, een predikaat dat hij met zijn latere films slechts ten dele wist in te lossen. Steve Buscemi schittert als lowbudget filmmaker die te midden van een afbrokkelende wereld probeert zijn magnum opus te realiseren. Ned. 3, 1.27-2.54u.

Daydream Believer (Kathy Mueller, 1991, Austr.). Een meisje dat denkt dat zij een paard is, is vergezocht uitgangspunt voor een romantische komedie. Zeker als de zoetsappige atmosfeer van de film doorbroken wordt door een dieptepsychologische verklaring voor dat rare gedrag. Ook bekend als The Girl Who Came Late. BBC 2, 2.30-3.50u.

The Bullfighters (Mal St. Clair, 1945, VS). Laatste film die Laurel en Hardy voor 20th Century Fox maakten is niet hun geslaagdste slapstick, al zitten er zeker hilarische momenten in. Morgen SBS 6, 11.15-12.15u., zw.

Nagesynchroniseerd: All'ombra dell passato (Gero Erhardt, 1999, Duitsland/Italië). ARD, 20.15-21.45u.; Bure baruta (Goran Paskaljevic, 1998, Fr./Griekenl./Macedonië/Turk.). ZDF, 23.15-0.55u.; Escape in the Sun (George P. Dreakston, 1955, GB). ZDF, 1.00-2.20u.