Scholieren weten niet wanneer WO II begon

Waar de koningin was tijdens de Tweede Wereldoorlog? De helft van de Amsterdamse scholieren heeft geen idee. Spanje, Polen, Japan misschien? Oostenrijk soms, of nee, daar was iets anders mee aan de hand. Iets met skiën. Twee procent van de scholieren weet zeker dat de majesteit in Duitsland verbleef.

Ruim vierhonderd Amsterdamse middelbare scholieren kregen twintig vragen over de oorlog voorgelegd. Het Amsterdams bureau voor Onderzoek en Statistiek hield de representatieve steekproef vorige week, in opdracht van dagblad Het Parool. De Tweede Wereldoorlog is verre geschiedenis, zo bleek. Zo ver, dat zes van de tien scholieren niet konden vertellen wanneer die begon.

L. de Jong, de auteur van het standaardwerk over de oorlog, is nauwelijks meer bekend onder de jongeren, slecht drie procent weet wie hij is. Daarmeee is hij bekender dan Seyss-Inquart, de Rijkscommissaris in bezet Nederland. Zestien procent van de scholieren weet dat Anton Mussert leider van de NSB was, dertien procent heeft onthouden dat Gerrit van der Veen een verzetsman was.

Het maakt directeur H. Blom van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie niet ongerust. In Het Parool zegt hij: ,,Bij dit soort vragen mag je best een hoop `oh-ja-kennis' hebben.''