Schermster laat bewust kans op Spelen lopen

Uit protest tegen het beleid van NOC*NSF heeft schermster Indra Angad-Gaur besloten niet deel te nemen aan het olympische kwalificatietoernooi dat komend weekeinde in Parijs wordt gehouden. ,,Ik laat me door NOC*NSF niet langer als een marionet behandelen'', zegt de 26-jarige florettiste. De Spelen zijn voor haar nu definitief uit beeld. De commissie Topsport van NOC*NSF wenst zich pas maandag uit te spreken over haar nominatie, waardoor Angad-Gaur alleen onder voorbehoud had kunnen meedoen aan het evenement in Parijs. ,,Ik weiger mijn ribben uit mijn lijf te schermen om maandag te horen dat het allemaal voor niets is geweest.''

Het team de mission van NOC*NSF had reeds een negatief advies uitgebracht aan de commissie Topsport over de mogelijke uitzending van Angad-Gaur naar de Spelen. Volgens de normen van de internationale schermfederatie had de Rotterdamse in Parijs de finale moeten bereiken om zich te kwalificeren. NOC*NSF had als aanvullende voorwaarde gesteld dat Angad-Gaur op twee wereldbekertoernooien in Europa de kwartfinales zou halen. Aan die eis heeft ze niet voldaan. Angad-Gaur bereikte wel drie keer de laatste acht op sterk bezette toernooien in Buenos Aires, Havana en Seoel.

Over haar prestatie in Zuid-Korea, waar Angad-Gaur eind vorig jaar als zevende eindigde, zou de commissie Topsport van NOC*NSF zich nog buigen. ,,Maar ik kreeg al te horen dat ook dat resultaat niet zou meetellen. Toen is er iets bij mij geknapt'', zegt Angad-Gaur. Namens het team de mission van NOC*NSF verdedigt chef de mission Jan Loorbach het negatieve advies over de uitzending van Angad-Gaur met het argument ,,dat over de meetpunten bij de beoordeling van haar prestaties duidelijke afspraken zijn gemaakt''.

Met de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS) was overeengekomen dat NOC*NSF alleen de resultaten van Angad-Gaur op de Europese toernooien zou meewegen. ,,Indra heeft in Seoel een mooi doelpunt gemaakt, zij het in buitenspelpositie'', zegt Loorbach. ,,Dan moet ze nu niet vragen om de buitenspelregel op te heffen. Wij hebben ons bij de afspraak dat alleen de Europese toernooien mee zouden tellen, laten leiden door de expertise bij de KNAS. Havana zou volgens de bond een exotisch toernooi zijn. Dan is het flauw dat evenement nu op te waarderen, omdat toevallig sterke Cubanen deelnamen die in Europa onbekend zijn.''

Aan de hand van de plaatsingslijsten toont Angad-Gaur echter aan dat de World Cup-toernooien in Argentinië, Cuba en Zuid-Korea juist sterker waren bezet dan die in Europa. In Seoel waren zelfs de beste zestien floretschermers bij de vrouwen aanwezig, terwijl in Kopenhagen de nummer 53 van de wereld als zestiende was geplaats. ,,En toch houdt NOC*NSF vast aan de gedachte dat de Europese toernooien een sterker deelnemersveld kenden'', verzucht Angad-Gaur. Chef de mission Loorbach: ,,Als de toernooien in Europa inderdaad zo zwak bezet waren als Angad-Gaur beweert, waarom heeft ze daar de buit dan niet binnengehaald?''

Omdat Loorbach en technisch-directeur Joop Alberda van NOC*NSF volgens Angad-Gaur de verhoudingen niet kennen in de internationale schermwereld. ,,Alberda en Loorbach hebben geen verstand van schermen en ze doen ook geen moeite zich te verdiepen in de sport'', luidt haar verwijt. ,,Bij NOC*NSF wordt slechts zwart-wit naar de resultaten gekeken. Als ik op een wereldbekertoernooi met 15-14 verlies van de nummer 7 van de wereld ben ik een nobody. Bij winst was ik een ster geweest. Dat slaat nergens op. En dat ik door een flinke blessure niet optimaal heb kunnen presteren op de WK schijnt ook niemand te deren.''

Angad-Gaur verkeerde de afgelopen maanden in de paradoxale situatie dat NOC*NSF haar de zogeheten A-status voor topsporters had ontnomen, terwijl ze ongelimiteerd kon deelnemen aan toernooien over de hele wereld. ,,Indra mocht op diverse fronten strijden voor een plaats op de Spelen'', stelt Loorbach. ,,Ik vind het nogal vreemd dat ze ons nu juist verwijt dat NOC*NSF haar voor het blok heeft gezet. Ik begrijp haar gevoel van machteloosheid. Maar het is niet erg heldhaftig van Indra het kwalificatietoernooi in Parijs te mijden en straks de schuld te leggen bij de commissie Topsport van NOC*NSF, omdat ze de Spelen niet heeft gehaald.''

Net als vier jaar geleden voor de Spelen van Atlanta is de olympische missie van Indra Angad-Gaur mislukt. Bitter gestemd maakt ze de balans op. ,,Ik heb nooit de indruk gekregen dat NOC*NSF mij graag in Sydney wilde hebben. Alberda heeft al in februari op een persconferentie gezegd dat hij zijn handen van me af zou trekken. Hij stelde ook allerlei eisen aan mijn voorbereiding. Ik wilde pas enkele dagen voor het toernooi in Seoel naar Korea vliegen. `Oh, dat wordt niks met je', zei Alberda. Maar ik eindigde daar wel als zevende. Volgens Alberda moest ik me spiegelen aan de innerlijke rust van atlete Stella Jongmans. Ik vond dat een onfatsoenlijke opmerking. Ik ben Jongmans toch niet?'' Alberda weigerde commentaar te geven op de uitlatingen van Angad-Gaur.

    • Robèrt Misset