Ramsj

Giles MacDonogh: Berlin. Gebonden, St.Martin's Press 1997, van ƒ76,80 voor ƒ29,90. Donner Rotterdam. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam.

Berlin, a portrait of its history, politics, architecture and society, luidt de volledige titel van deze veelgeprezen studie over zevenhonderd jaar Berlijn, met nadruk op de Weimar-periode en de tijd van het Derde Rijk. De variatie aan onderwerpen is groot: voedsel, cafés, misdaad, onderwijs, bargoens, het muziek- en theaterleven, `the Berliners robust and varied sexual appetites' en nog veel meer. Ook aandacht voor de verschillende stadsdelen van Berlijn, van Moabit en Lichterfelde tot aan Charlottenburg en Kreuzberg. Notenapparaat en uitgebreide index.

John Gooders: Vogels dichterbij. Ingenaaid, Teleac 1994, van ƒ49,75

voor ƒ15,- Steven Sterk Utrecht.

Toegankelijk geschreven `handleiding voor het observeren van vogels in het vrije veld.' Informatie over tientallen vogelsoorten en hun biotopen wordt afgewisseld met diverse tips voor de serieuze observator (onder meer over de juiste verrekijker die hij moet gebruiken). De uitgave bevat twee aardige extra's, beide verzorgd door de Vogelbescherming Nederland: een `startgids' met de meest voorkomende vogels in ons land, en een `vogel logboek' waarin de aankomende vogelaar zijn eerste observaties kan optekenen.

David Bailey's rock and roll heroes (foto's). Ingenaaid (groot formaat), Thames and Hudson 1997,

van ƒ62,50 voor ƒ39,90.

The English Bookshop Amsterdam.

Selectie van tachtig foto's, gekozen door Bailey zelf uit het omvangrijke oeuvre dat hij als popfotograaf opbouwde. De hoofdrol is voor de Rolling Stones – in het bijzonder Mick Jagger –, een groep die Bailey vanaf het allereerste begin in 1963 op de voet heeft gevolgd. Het Stones-geweld wordt zo nu en dan onderbroken door andere popmusici: John Lennon, de broers Gallagher van Oasis, David Bowie samen met Catherine Deneuve, Sting en Patti Smith (een prachtig rauw portret uit 1978).

Donald Rayfield: Anton Chekhov,

a life. Gebonden, Henry Holt 1997,

van ƒ88,20 voor ƒ29,90.

Roelants Nijmegen.

`Without question the definitive biography of Chekhov,' schreef een expert over de lijvige Tsjechov-biografie van Rayfield (hoogleraar Russische literatuur aan de universiteit van Londen). Ruim drie jaar reisde de auteur langs de vele Tsjechov-archieven in Rusland, met als resultaat een schat aan tot dusver onbekende documenten en brieven, en dus ook – in de biografie – een nog nauwkeuriger beeld van Tsjechovs complexe persoonlijkheid.

Jeroen Brouwers:

Zonsopgangen boven zee.

Paperback, De Arbeiderspers 1992,

van ƒ25,- voor ƒ9,95. De Slegte.

De zesde druk van dit boek uit 1977, een typerend voorbeeld van het zware, autobiografisch getinte proza dat Brouwers in die jaren schreef. De roman werd destijds zeer geprezen (o.a. door Wam de Moor, Tom van Deel en Reinjan Mulder), al waren er ook tegengeluiden. Zo had Fernand Auwera het over `een record van sjagrijnigheid op Europees niveau', geschreven in een stijl `die het midden houdt tussen die van Marcel Proust en die van Drs.P.'

Susannah Clapp: With Chatwin. Portrait of a writer. Gebonden, Jonathan Cape 1997, van ƒ67,30 voor ƒ19,95. Het Martyrium Amsterdam.

Susannah Clapp werkte jarenlang als redactrice bij de uitgeverij Jonathan Cape, en in die functie was ze nauw betrokken bij de totstandkoming van Bruce Chatwins eerste boeken. With Chatwin bevat allerlei onderhoudende en interessante inside-information, al is de schrijfster soms wel erg met zichzelf ingenomen.

Bij Het Martyrium ligt nog een biografie in de ramsj: Fassbinder, the life and work of a provocative genius, door Christian Braad Thomsen, een goede vriend en collega van de roemruchte Duitse cineast. Van ƒ67,90 voor ƒ19,95.

Quentin Bell & Virginia Nicholson: Charleston, A Bloomsbury house and garden. Gebonden, Henry Holt 1997, van ƒ119,25 voor ƒ44,50. Nayler & Co Den Haag. De Boekenmarkt Den Haag.

De geschiedenis van Charleston Farmhouse, het befaamde landhuis in Sussex dat Vanessa Bell en Duncan Grant in 1916 betrokken, en geheel in hun eigen `Bloomsbury style' verbouwden en decoreerden. Aandacht voorts voor de talrijke beroemdheden die het huis bezochten: Virginia Woolf, de historicus Lytton Strachey en de econoom Maynard Keynes. De kleurenfoto's zijn van Alen Macweeney.

Lucio Fontana. Ingenaaid, Centre Georges Pompidou 1988, van ƒ152,- voor ƒ39,50. Premsela Amsterdam.

Fraai uitgegeven catalogus, oorspronkelijk behorende bij een overzichtstentoonstelling van Fontana's werk die in 1987 in het Centre Pompidou werd gehouden (en later, in april 1988, in het Stedelijk Museum). Meer dan vierhonderd pagina's met foto's, reproducties en essays.

Correctie

Vues de Kremlin de Moscou van I.A. Bogatskaïa, genoemd in de ramsjrubriek van vorige week, is te koop bij boekhandel Roelants te Nijmegen (024-3221734), van ƒ167,50 voor ƒ97,50

    • Henk Lagerwaard