Politie maakt eind aan actie op Vieques

De Amerikaanse politie heeft gisteren met een vreedzame actie een einde gemaakt aan de langdurige bezetting van een militair oefenterrein op het eilandje Vieques, ten oosten van Puerto Rico. De Amerikaanse marine verklaarde meteen dat ze, na een onderbreking van een jaar, binnen twee weken haar oefenbombardementen op het eiland zal hervatten.

De tweehonderd bezetters, eisten dat er geen militaire oefeningen meer op het eiland gehouden zouden worden. Maar volgens het Pentagon is het terrein onmisbaar, omdat nergens anders in de Atlantische Oceaan tegelijk geoefend kan worden met schepen, vliegtuigen, onderzeeërs, landingsvaartuigen en echte munitie. Vorig jaar kwam één civiele bewaker van de basis op Vieques om het leven door een verkeerd afgeworpen bom. Dat leidde tot massale protesten op Puerto Rico. President Clinton kwam met de gouverneur van Puerto Rico overeen dat er binnen twee jaar op Vieques een referendum wordt gehouden over de oefeningen. In de tussentijd krijgt het eilandje een vergoeding van veertig miljoen dollar.