Pantani ontkent deelname aan de Ronde van Italië

Marco Pantani gaat niet van start in de Ronde van Italië. Dat heeft de 30-jarige wielrenner gisteren verklaard. Pantani werd vorig jaar in de roze leiderstrui uit die etappekoers gehaald wegens een te hoge hematocrietwaarde. Sindsdien fietste hij nog welgeteld twee dagen.

Pantani werd gisteren, terwijl hij op weg was naar procureur Soprani in Ferrara, gevraagd of het klopte dat hij aan de Giro zou deelnemen. Zijn naam zou prijken op een voorlopige deelnemerslijst. ,,Het is niet waar'', reageerde de gevallen wielerkampioen. ,,Ik sta ingeschreven, omdat iemand misschien hoopt op mijn deelname.''

Tegen Pantani loopt een gerechtelijk onderzoek naar aanleiding van mogelijk dopinggebruik. Bij de voormalig Tourwinnaar is meer dan eens te hoge hematocrietwaarde gemeten, hetgeen kan duiden op het gebruik van epo. Dit jaar kondigde hij meermalen zijn comeback aan. Zijn heroptreden bleef beperkt tot twee etappes in de Ronde van Valencia.

De aanklacht tegen hem spitst zich toe op de wedstrijd Milaan-Turijn van 1995. Pantani werd tijdens deze semiklassieker aangereden door een auto en met een aantal botbreuken in het ziekenhuis opgenomen. Daar stelden de artsen vast dat hij een hematocrietwaarde van 60,1 had. Bij de controle in de Giro van 1999 was de waarde 52; dat is twee boven de toegestane norm.

De Franse wielrenner Jean-Patrick Nazon heeft gisteren de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerken gewonnen. De leiding in het algemeen klassement bleef in handen van Arturas Kasputis uit Litouwen.

De organisatie van de Vierdaagse van Duinkerken heeft de etappe van vandaag ingekort. Reden voor de maatregel is de dreiging van Franse jagers, die actie willen voeren op het parkoers. Hun protest richt zich tegen een wet die de bevoegdheden van de jagers beperkt.

In de Ronde van Romandië bracht de Zwitser Laurent Dufaux de zware tweede etappe op zijn naam. De Italiaan Paolo Savoldelli behoudt de leiding in het algemeen klassement.