Oppositie Servië zoekt bolwerk van regime op

De Joegoslavische oppositie wil volgende week demonstreren in een van de belangrijkste bolwerken van president Slobodan Miloševic. Het Joegoslavische leger keerde zich gisteren in ongebruikelijk scherpe termen tegen de oppositie.

De oppositie in Servië liet gisteren weten dat ze op 9 mei, onder het motto `stop de terreur', in de stad Pozarevac wil betogen. Pozarevac, 80 kilometer ten oosten van Belgrado, is de geboorteplaats van zowel president Miloševic als diens politieke zeer invloedrijke vrouw, Mira Markovic. De stad geldt als een bolwerk van het regime. Aanleiding voor de demonstratie is de arrestatie van drie activisten van de tegen het regime agerende studentenorganisatie Otpor! (Verzet!).

De drie werden begin deze week in een café aangevallen door gewapende lijfwazchten van Marko Miloševic, de zoon van het presidentiële paar. De drie studenten werden na het incident gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld wegens poging tot moord; volgens de justitie hadden zij de lijfwachten aangevallen. In de officiële media is Otpor! uitgemaakt voor een fascistische en terroristische organisatie.

Het incident heeft de verhoudingen in Servië op scherp gesteld. Dat bleek gisteren ook uit een verklaring van het Joegoslavische leger, waarin in ongebruikelijk scherpe termen de oppositie werd gewaarschuwd dat dreigementen tegen Miloševic niet zullen worden getolereerd. ,,Brute aanvallen op het instituut en de persoon van de president van Joegoslavië lopen uit op primitieve dreigementen met een brute fysieke liquidatie'', zo concludeerde het leger. ,,Het leger moet objectief reageren op zulke aanvallen en dreigementen, die zijn bedoeld om de defensie te ondermijnen en de veiligheid van het land in gevaar te brengen.''

In de verklaring werd niets naders gezegd over de dreigementen, noch over de vraag wie ze wanneer en in welke bewoordingen heeft geuit. In kringen van de oppositie wordt vermoed dat het Joegoslavische leger reageert op toespraken van oppositieleiders op 14 april, toen in Belgrado een manifestatie tegen Miloševic' regime werd gehouden. De oppositieleider die zich toen het scherpst tegen Miloševic uitsprak, Nenad Canak, zei gisteren over de verklaring van het leger: ,,Het regime wacht nu de reacties af om te beoordelen of ze me moeten arresteren of niet. Als ze me niet arresteren tonen ze zwakheid. Als ze me arresteren komen er andere problemen. Ik weet zeker dat het regime dan een keerpunt bereikt, waarna er heel veel non-parlementaire strijdmethoden zullen worden gehanteerd.'' Canak zei op 14 april dat Miloševic moet worden berecht en bestraft wegens zijn daden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelde gisteren naar aanleiding van het incident in Pozarevac Miloševic' zoon Marko als ,,een van de rijkste en meest gewelddadige leden van de Servische mafia''. Het incident in Pozarevac, waarbij volgens het State Department ,,de politie ongewapende en gewone slachtoffers van een aanval van gewapende schurken arresteerde'', onderstreept het bandietenkarakter van het regime van Miloševic, aldus een verklaring. Van de drie aangevallen Otpor!-leden liggen er twee nog ernstig gewond in het ziekenhuis. Een van hen heeft een schedelbasisfractuur en raakte een oog kwijt.