Noorse staking intensiveert

De grote landelijke staking die Noorwegen sinds woensdag treft wordt volgende week uitgebreid naar andere sectoren van de economie. Dat heeft de Noorse overkoepende vakcentrale gisteren aangekondigd. Daarmee verscherpt zij het grootste arbeidsconflict sinds de jaren tachtig in Noorwegen.

Het overleg tussen de strijdende partijen lijkt intussen in een complete impasse verzeild geraakt. De werkgevers zeiden gisteren op een concrete eis van de vakbeweging te wachten, terwijl de vakcentrale op haar beurt zei op een bod van de werkgevers te wachten. Dat bod moet dan uiteraard beter zijn dan wat de achterban afgelopen vrijdag verwierp.

Voorzitter Haagensen van de vakcentrale, waarbij 27 bonden met 800.000 leden zijn aangesloten, nam gisteren een dreigende houding aan. Wij zullen dit conflict zo groot maken dat de werkgevers zullen terugkeren naar de onderhandelingstafel, zei hij. Maar hij kondigde niet de verwachte verdubbeling van het aantal stakers, nu 84.600, aan. Dat wijst er volgens waarnemers op dat de vakbeweging ervoor terugschrikt om de economie helemaal lam te leggen.

Als de staking toch voortduurt, zal over anderhalve week de olieproductie worden gestopt Noorwegen is na Saoedi-Arabië de grootste olieproducent ter wereld. De tanks aan land waarin nu noodgedwongen de olie wordt opgeslagen, omdat wegens de staking de tankschepen niet kunnen worden geladen, zijn dan vol, zegt woordvoerder Kristin Brobakke van oliemaatschappij Norsk Hydro.

Tot nu toe is er volgens haar alleen een vertraging in de olieleveranties. ,,Maar als we de olieproductie moeten stoppen, hebben we een probleem'', zegt zij. De stijgende olieprijzen, die sommigen nu toeschrijven aan geringer aanbod door de staking, schrijft zei toe aan `psychologie'. Brobakke: ,,Er is mondiaal genoeg olie beschikbaar.''

Naast de oliedistributie bedreigt de staking ook de aanvoer van onderdelen voor de Europese auto-industrie.

Directeur Leif Bronken van Raufoss, een bedrijf dat onderdelen maakt voor autoconcerns als BMW en Saab, zegt dat er ernstige problemen ontstaan als de staking volgende week nog gaande is. De vice-president inkoop van BMW, die gisteren bij hem in Oslo was voor dringend overleg, had hem gezegd dat wegens de Noorse staking alleen al bij BMW duizenden banen op spel staan.

Tegelijkertijd dreigen in Noorwegen stakingen uit te breken in de publieke sectoren. De vakbonden in deze sector eisen naar verluidt 10 procent loonsverhoging.

    • Paul Friese