Niet eerlijk

Voormalig KPN-topman Wim Dik heeft Nederland wel eens een Calimero-complex verweten. Je bent klein, dus wordt je overgenomen. Bij zijn afscheid constateerde de bestuursvoorzitter trots dat KPN niet langer genoemd werd als prooi voor een overname, maar als serieuze kandidaat voor de koop van het Britse Orange. ,,We zijn af van de denigrerende toon van: laat je nou toch overnemen.''

Sinds het vertrek van Dik zijn nauwelijks twee maanden verstreken. Nu al legt zijn opvolger Paul Smits de laatste hand aan de overname van KPN door het Spaanse Telefónica. Het heet formeel een fusie. Maar Smits zou achter de Spanjaard Juan Villalonga de tweede man moeten worden. En Telefónica zou zestig procent van de aandelen krijgen.

De Spaanse minister van Economische Zaken blaast hoog van de toren. Het Nederlandse overheidsbelang van ruim 43 procent in KPN is `excessief' en moet worden afgebouwd. Per direct. Waarnemers in Spanje vragen zich af of Telefónica überhaupt met KPN in zee moet. Het is geen BT of MCI Worldcom.

En KPN dan? Dat profileerde zich lang als het meest moderne telecombedrijf op het Europese continent. Wat betreft efficiëntie vergelijkt het zich met Amerikaanse bedrijven. Telefónica mag snel expanderen, op dit terrein loopt het achter bij de Nederlanders. Moet KPN blij zijn dat het zich kan aansluiten bij Telefónica? Of smoren de Spanjaarden de expansie van een Nederlandse multinational in de kiem?

Hoe dan ook, de Spanjaarden nemen hun Nederlandse onderhandelingspartners in elk geval serieus. Of niet? Villalonga zit naar verluidt niet in Madrid, maar in Miami. En de Spaanse krant El Mundo meldt vanmorgen dat hij onderhandelt met zijn collega Wim Dik.

    • Michiel van Nieuwtadt