Labour verliest fors in Engeland en stad Londen

De Britse Labour-partij van premier Blair heeft gisteren een zwaar verlies geboekt bij verkiezingen voor gemeenteraden en de eerste burgemeester van Londen. Labour verloor 563 zetels en de meerderheid in vijftien gemeenteraden, waaronder die van Bradford, Oxford en Southampton. De Conservatieve partij won er 587 en kreeg een meerderheid in zeventien extra raden, waaronder Labour-bastions als Plymouth, Southend en Oldham. Voor beide partijen was de uitslag het slechtste, respectievelijk het beste resultaat in gemeenteraadsverkiezingen sinds 1992.

De linkse rebel Ken Livingstone leek vanochtend zeker van zijn verkiezing als burgemeester van Londen, hoewel niet niet alle stemmen waren geteld. Livingstone was uit de Labour-partij gezet na een ruzie met premier Blair. Daarna trad hij als onafhankelijk kandidaat in de strijd en versloeg met gemak de officiële Labour-kandidaat, Frank Dobson, die eindigde op een derde plaats, achter de Conservatieve Stepen Norris.

Tory-leider William Hague heeft gezegd de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen te beschouwen als ,,keerpunt'' ten goede voor zijn partij. Een Labour-woordvoerder zei dat de uitslag ,,in perspectief gezien'' moest worden, gezien de zeer lage opkomst van minder dan dertig procent van het electoraat.

De Conservatieve Partij verloor gisteren ook een tussentijdse verkiezing voor de vrijgevallen parlementszetel voor Romsey, ten zuidwesten van Londen. De zetel ging naar de Liberal-Democrats, de tweede Britse oppositiepartij. De `LibDems' deden het bij de gemeenteraden beter dan verwacht.

Ken Livingstone noemde de uitslag gisteravond een ,,wake-up call voor de regering'' om de komende parlementsverkiezingen ,,als een verenigde partij'' voor te bereiden. Livingstone hoopt weer lid van Labour te kunnen worden. Labour-ministers die hem eerder ,,een ramp voor Londen'' hadden genoemd, zeiden gisteren geen andere keuze te hebben dan met hem samen te werken. In het gisteren gekozen `stadsparlement' van Londen, de Greater London Assembly (GLA), stevende Labour vanochtend af op een meerderheid.

ANALYSE: pagina 5

    • Hans Steketee