Kasteel De Haar scheurt aan stukken

Van Cleopatra werd altijd gezegd dat ze baadde in ezelinnenmelk. Moet ontzaglijk goed zijn voor de huid al lijkt het niet onmogelijk dat je daarna wat zurig ruikt. Over het bad zelf is jammergenoeg niet zoveel bekend, al zegt het wel wat dat ze al in het oude Egypte badkuipen hadden. Naar badkuipen is blijkbaar altijd al verlangd als het om luxe en verwennerij ging.

In kasteel De Haar in Haarzuilens (Utrecht) staan nog negentiende-eeuwse badkuipen. Enorme dingen die wel veel tijd zullen vragen om vol te lopen. Maar het geweldige van zo'n kasteelkuip is dat je er kunt baden en tegelijkertijd uit kunt kijken over het park. Of Cleopatra dat had?

Kasteel De Haar ziet eruit alsof het regelrecht uit de middeleeuwen stamt, en dat is in zekere zin ook wel zo, want de fundamenten zijn zo oud. Maar het kasteel zelf werd ruim een eeuw geleden ontworpen in middeleeuwse stijl door P.J.H. Cuypers, die ook de architect is van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. Het ziet er allemaal zó middeleeuws uit dat mensen er graag trouwen en er mooie romantische foto's laten maken. Minder romantisch is dat het kasteel langzaam wegzakt in de modder. Cuypers heeft het, zegt men, iets te zwaar gemaakt voor de middeleeuwse fundamenten. De buitenkant zakt bovendien sneller dan de binnenkant waardoor enorme scheuren ontstaan en de bakstenen zo uit de muren de slotgracht in tjoepen. Misschien is dat eigenlijk wel nóg romantischer - verval, toverachtige resten, dat geldt immers als superromantisch. Rot en wateroverlast daarentegen weer niet.

Er is een reddingsactie op gang gebracht gelukkig. En het schijn wel goed te gaan met dat redden.

Elke zaterdag en zondag is er om half twaalf een kinderrondleiding in kasteel De Haar. Kasteel De Haar is te bereiken door van Maarssen richting Vleuten te rijden, waar Haarzuilens en De Haar staan aangegeven. Adres: Kasteellaan 1, Haarzuilens, tel. 030-6773804.

Openingstijden park en kasteel tot en met 28 mei van dinsdag t/m zondag van 13 tot 16 uur. Vanaf 29 mei to en met 19 augustus: maandag t/m vrijdag van 11 tot 16 uur; zaterdag en zondag van 13 tot 16 uur.

Toegangsprijzen: f15,- park en kasteel, kinderen van 5 t/m 12 jaar f10,-kinderen jonger dan 5 jaar gratis. Houders van Museumjaarkaart gratis. Toegang park alleen f5,-, kinderen van 5 t/m 12 jaar f 2,50.