Internationaal

De Londense effectenbeurs opende vanmorgen licht hoger, maar echt enthousiasme ontbrak. Beleggers hielden zich stil in afwachting van de bekendmaking van de Amerikaanse werkloosheidscijfers die een forse rentebijstelling tot gevolg zouden kunnen hebben. Een uur na opening van de beurs waren 48 fondsen nog niet verhandeld. ,,Er gebeurt helemaal niets. Iedereen wacht op de cijfers'', aldus een handelaar. De FTSE-index won uiteindelijk 0,85 procent op een stand van 6253 punten.

FRANKFURT

Beleggers op de beursvloer in Franfurt richtten zich vanmorgen bijna volledig op de technologiewaarden nadat Ecpos beter dan verwachte resultaten bekend had gemaakt. Deutsche Telekom profiteerde van de opleving van hightechs en telecomaandelen en mocht bijna 2 procent bijboeken. De DAX-index stond rond de middag 0,8 procent hoger op een totaal van 7446 punten.

PARIJS

Chipfabrikant STMicroelectronics maakte kort voor opening van de beurs in Parijs bekend een leveringsovereenkomst van zes jaar te hebben gesloten met het Canadese Nortel. STM verwacht in de eerste drie jaar een opbrengst van 2 miljard dollar. Het aandeel maakte een sprong van 5 procent en droeg belangrijk bij aan de hoegere opening van de Parijse beursgraadmeter. Rond de middag noteerde de CAC-index een winst van 0,6 procent op 6525 punten.

TOKIO

In Azië waren de toonaangevende beurzen van Tokio en Zuid-Korea vanmorgen gesloten in verband met nationale feestdagen. De overige Aziatische effectenbeurzen kwamen nauwelijks in beweging. In Hongkong sloot de Hang-Sengindex op een verlies van 0,3 procent. Een eindsprint in Singapore hield het verlies beperkt tot 0,1 procent. De aandelenkoersen in Australië ontkwamen aan de malaise en dikten gemiddeld 1,6 procent aan.

NEW YORK

De beurs in New York wist gisteren geen richting te bepalen. De Nasdaq sloot na afwisselend te zijn gestegen en gedaald af met een winst van 0,36 procent op 3721 punten. De Dow-Jonesindex was minder grillig en bleef van meet af aan op licht verlies staan. De index eindigde de handelsdag 0,64 procent lager op een stand van 10.413 punten. Beleggers waren vooral in bange afwachting van inflatie-nieuws, dat aanwijzingen zou kunnen bevatten voor komende renteverhogingen. Duidelijke aanwijzingen bleven echter uit. Ze waren niet te vinden in de publicatie van gegevens over de productiviteit in de Verenigde Staten noch in de toespraak van Alan Greenspan, voorzitter van het stelsel van centrale banken.