Impuls voor zakenbank ABN Amro

ABN Amro wil de divisie Investment Banking in Europa uitbreiden met vijfhonderd zakenbankiers. Gezien de hoge salarissen en bonussen in die sector kan de uitbreiding volgens insiders bijna 1 miljard gulden kosten.

Het aantal medewerkers van de divisie Investment Banking, die fusies en overnames begeleidt en bedrijven naar de beurs brengt, zal in Europa ,,niet in aantal verdubbelen, maar een flinke groei is het wel''. Dit zei aankomend bestuursvoorzitter Rijkman Groenink gisteren tijdens een persbijeenkomst. Groenink neemt vanaf volgende week woensdag het voorzitterschap over van Jan Kalff, die sinds 1994 de hoogste man bij ABN Amro is geweest.

De intentie vijfhonderd man extra aan te trekken in het lucratieve zakenbankieren geeft aan dat ABN Amro geen concrete plannen heeft om een zakenbank over te nemen. ,,Een acquisitie kan je natuurlijk nooit uitsluiten, maar elke overname in deze sector brengt grote gevaren met zich mee'', aldus Groenink. Heel wat banken hebben de afgelopen jaren acquisities van grotere zakenbanken met forse verliezen moeten bekopen. ING heeft zijn vingers gebrand aan Barings, terwijl Deutsche Bank bijna al het personeel van het Britse Morgan Grenfill zag vertrekken nadat het in Duitse handen is gekomen. De recente fusieplannen van Deutsche Bank en Dresdner Bank liepen stuk op het lot van zakenbankdochter Kleinwort Benson van Dresdner.

Groenink ziet het grote personeelsverloop in investment banking, zowel bij ABN Amro als bij andere banken, met lede ogen aan. De banken zien voortdurend mensen naar de concurrentie vertrekken. Groenink: ,,Uiteindelijk wordt niemand in de branche er beter van. De productiviteit gaat door al die wisselingen naar beneden, terwijl de betalingen noodgedwongen omhoog gaan. Geen enkele bank zal [door deze grote carrousel] haar positie verbeteren, terwijl het een grote belasting is voor het management.'' Bij ABN Amro in Hongkong lag het verloopcijfer zelfs enige tijd op 40 procent, waardoor in theorie elke 2,5 jaar het volledige personeelsbestand werd ververst.

ABN Amro bezet in Europa een zevende plaats onder de banken die fusies en overnames begeleiden. ,,We groeien langzaam, maar gestaag. Het kost veel tijd om een track record [reputatie] op te bouwen'', aldus Groenink. Volgens de aankomend bestuursvoorzitter zijn klanten snel geneigd heel grote namen als Goldman Sachs aan te trekken. ,,Wanneer er dan iets fout gaat, kan hun in elk geval niet worden verweten dat zij niet de bekendste zakenbank hebben aangetrokken. Een typisch menselijk trekje.''

VOORZITTER: pagina 13