Euro stijgt na toelichting Duisenberg

De koers van de euro is vanmorgen plotseling met 0,75 dollarcent gestegen na een toelichtende en kalmerende verklaring van de president Wim Duisenberg van de Europese centrale bank (ECB).

De bankpresident zei de onrust die is ontstaan over de recente scherpe daling van de euro te begrijpen. Een lagere koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar kan immers leiden tot een stijging van de prijzen. Bovendien tast zo'n situatie de geloofwaardigheid van de euro als stabiele munteenheid aan.

Duisenberg benadrukte daarom dat de ECB de ontwikkeling van de wisselkoers van de Europese munt scherp in de gaten zal houden. Duisenberg: ,,Europese burgers kunnen erop vertrouwen dat de euro een sterke munt zal worden, gebaseerd op de kracht van de Europese economie en prijsstabiliteit.''

De euro stond vanmorgen op 0,8927 dollar. De Europese munt sloot de handelsdag in New York gisteren af op een koers van 0,8894 dollar, na een slot van 0,8852 in Amsterdam. De euro noteerde tijdens de introductie begin vorig jaar nog een koers van 1,16675 dollar.

De Amerikaanse belegger George Soros riep de autoriteiten gisteren al op een duidelijk standpunt in te nemen.

,,De autoriteiten moeten het voortouw nemen. Dan zal de markt snel volgen'', zei hij tegen het Britse persbureau Reuters.

De Franse premier Lionel Jospin bepleitte gisteren internationale samenwerking om de euro uit het slop te halen. De koers van de Europese munteenheid zakte deze week voor het eerst in zijn bestaan onder de grens van 0,90 dollar. Jospin zei niet tevreden te zijn met de huidige koers omdat deze volgens hem de kracht van de Europese economieën niet weerspiegelt.

De economische groei in Europa is weliswaar sterk, maar blijft duidelijk achter bij die van de Verenigde Staten. De Amerikaanse dollar wint terrein, met de recente koersval van de euro als gevolg. In een impliciet verzoek om hulp aan de Verenigde Staten en Japan zei Jospin dat ,,een collectieve respons van de grote monetaire machten overwogen zou moeten worden''. De Franse politicus pleitte ook voor een betere coördinatie tussen de verschillende landen in de eurozone.

De president van de Franse centrale bank, Jean-Claude Trichet, sloot zich volledig aan bij de woorden van Jospin. ,,Ik ben er heilig van overtuigd dat de marktpartijen zich zullen realiseren dat de lage koers van de euro buiten proportie is'', aldus Trichet.