EI MET DRUMSOLO

Honderden Parijzenaars stonden voor de Fondation Cartier op de Boulevard Raspail in de rij om een nieuwe kunstvorm bij te kunnen wonen: tentoonstellingen die je kunt opeten.

Voor de eetbare sokken van Natacha Lesueurs en het toffeebestek van Vik Muniz duwden de bezoekers elkaar omver. Een andere keer werden er in guacamole (een avocadogerecht van Mexicaanse oorsprong) gedoopte rauwe groenten tentoongesteld die op een plastic vel op de grond waren neergelegd. De op ouwel gedrukte uitnodiging voor dit evenement was eetbaar. Tijdens een aardappelproeverij werd er over de honger in de wereld gesproken. Ook beroemde koks traden op. Philippe Chavent, eigenaar van het restaurant La Tour Rose in Lyon deed een ei-performance. In 1996 verzorgde Chavent in zijn mooie restaurant in het oude deel van Lyon het damesprogramma voor de presidentsvrouwen Hillary Clinton, Bernadette Chirac en Cherie Blair. Hij leerde ze `crème d'artichaux au foie de canard et truffes de Saint Jean' maken. Chavent begon zijn Parijse `tentoonstelling' met een messenslijp-act, begeleid door een jazztrio. Daarna brak hij vele eieren. Tijdens het kloppen van dooiers en eiwit klonk een drumsolo. Het eimengsel werd met een spuitzak in lege eierschalen gespoten, die vervolgens in de oven werden geplaatst om te souffleren. Het publiek, zo meldde Susan Bell in de Sunday Times, volgde alles ademloos. Het slot van deze act bestond uit het maken van een cocktail van eidooiers en kahlúa, een drankje dat je ook in Nederland gewoon bij de slijter kunt kopen. Tijdens het mixen las de trompettist een erotische passage uit het werk van George Bataille voor. Vandaag een ei-act voor 4 personen. Er zijn voor dit gerecht 4 vuurvaste bakjes nodig. Bereiding: smeer de binnenkant van de bakjes dun met boter in. Bedek bodem en binnenkant met plakjes spek. Klop de eieren een voor een los en giet het mengsel in een bakje. Schenk er wat druppels truffelolie op. Schep een lepel crème fraîche in de bakjes en strooi er ten slotte kaas bovenop. Zet de bakjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Eet dit gerecht als een voorafje of serveer het bij een laat zondags ontbijt.

    • Anne Scheepmaker