Een powergirl op spitzen

Een duet tussen een aandoenlijke gorilla en een powergirl op spitzen, het armzwaaien van de hiphop ontmoet het benenwerk van het academische ballet. De vier stoere Rotterdamse jongens van 010 BBoyz werden door choreograaf Ed Wubbe uitgenodigd voor Twools 2. Hij bedacht het concept van ensemblewerken, duetten en trio's en contracteerde ditmaal 7 `choreografen'. Zelf nam Wubbe 5 entr'actes en nieuwe choreografie voor zijn rekening.

Schoorvoetend wordt de laatste jaren geprobeerd om de straatcultuur in het gevestigde theater binnen te halen. De gezelschappen keken toch een beetje neer op de kunstjes van die jongens, al was hun lichaamsbeheersing virtuoos en kon niemand op tegen hun headspins. Wubbe is een van de eersten die een dialoog met ze aangaat. Hij maakt duetten waarin de kracht van beide disciplines wordt weerspiegeld. De sierlijke pirouettes, de tours en l'air en hoge benen van de Scapinodansers worden vertaald in veel aardsere spins, handstanden en armzwaaien van de 010 BBoyz. Waar de een de zwaartekracht probeert te negeren, gebruikt de ander hem juist. En als Paulo Nunes (wereldkampioen breakdance 1984) Carlos Rocha, LIoyd Marengo en Mario Walden moeten partneren, heeft het iets ongelooflijk ontroerends. Eindelijk accepteren stoerheid en sierlijkheid elkaar en laat Wubbe zien dat een huwelijk tussen straat en theater een uniek en lang leven beschoren is in de vijf choreografieën 010 point system.

Wubbe vroeg ook choreografen Ton Lutgerink, Inma Rubio Tomas, Neel Verdoorn, Gael Domenger, Voortman/De Jonge en Annabelle Lopez Ochoa een bijdrage te leveren. Zo maakte Lutgerink Wat doen we met de pianist dat in de verte iets weg heeft van Pina Bausch' theatrale klassieker Café Müller, en kwam Gael Domenger met de zeer veelbelovende, ultrakorte choreografie Like this voor 10 dansers. Maria Voortman danste in haar eigen solo Laat me met mij meegaan: bij vlagen prachtig maar te lang. Ed Wubbe greep in Beyond Belief terug op zijn oude liefde Patti Smith. In bijna priesterlijke gewaden bewegen zes dansers vaak synchroon de ruimte door. Het vakmanschap spat er af al is Beyond Belief te kort om tot verrassingen te leiden. Een echte aanwinst in Twools 2 was afkomstig van choreografe Neel Verdoorn met Darling(s) waarin drie danseressen op de melancholieke minimale muziek van David Darling en Ketil Björnstad elkaar en de ruimte verkennen.

Scapino Ballet met Twools 2 waarin premières van Ed Wubbe, Ton Lutgerink, Inma Rubio Tomas, Neel Verdoorn, Gael Domenger, Voortman/De Jonge, Annabelle Lopez Ochoa, 010 BBoyz met dj Cut Nice. Gezien 3/5 Schouwburg Rotterdam.

    • Ingrid van Frankenhuyzen