Canadese oud-strijders terug

– Canadese oud-strijders waren vandaag terug in Amsterdam. De Amsterdamse Vrijheidsparade, een optocht van historische legervoertuigen met veteranen langs de route die de bevrijders in 1945 aflegden naar de Dam, vormde vanmorgen in de hoofdstad onderdeel van de festiviteiten ter gelegenheid van de bevrijding, 55 jaar geleden. Traditiegetrouw was met het aansteken van het bevrijdingsvuur door burgemeester Patijn voor de Amsterdammers het startsein gegeven voor het bevrijdingsfestival.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei koos dit jaar voor Wageningen als officiële startplaats, omdat het Duitse leger daar in 1945 de capitulatie ondertekende. Daar markeerde vanmorgen een grote theathershow de Nationale Start Viering Bevrijding. De show volgde op een toespraak van commissaris van de koningin in Gelderland, J. Kamminga, en de 5 mei-lezing door de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Cynthia Schneider.