Baan krabbelt op, KPN en UPC verliezen

Softwarebedrijf Baan blijft een buitenbeentje op het Damrak. Na de forse verliezen van de voorbije dagen wist het aandeel zich vanmorgen plotseling te herstellen. Grote verliezers waren KPN, Vendex en UPC.

De handel op de Amsterdamse effectenbeurs kwam vanmorgen net als op de overige belangrijke Europese beurzen nauwelijks op gang. Nederlandse beleggers deden het rustig aan met het oog op de vrije dag en gebrek aan bedrijvennieuws. Ook de op handen zijnde presentatie van de Amerikaanse werkloosheidscijfers zorgde voor een afwachtende houding op de beursvloer. De verwachting is dat de cijfers een flinke renteverandering in gang zullen zetten.

De meeste aandelenkoersen bleven dan ook nagenoeg onveranderd. Ook de AEX-index kwam nauwelijks in beweging. De Amsterdamse beursgraadmeter stond rond de middag op een bescheiden winst van 0,28 procent op een stand van 666,95 punten.

Opvallend was de sterke stijging van het aandeel Baan. Het softwarebedrijf moest eerder deze week omvangrijke verliezen incasseren en de koers van het aandeel bereikte zelfs een nieuw laagste slot op 2,33 euro. Maar vanmorgen dikte het aandeel ruim 10 procent aan op 2,58 euro.

Kennelijk heeft het uitgesproken vertrouwen van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns beleggers enigszins overtuigd van de overlevingskansen van Baan. De bank liet gisteren weten nog steeds geld te willen steken in het noodlijdende Barneveldse bedrijf, ondanks de dramtische koersval die het bedrijf de voorbije maanden heeft beleefd.

Bij gebrek aan verse informatie richtten de aandeelhouders zich op oud nieuws. Zo konden Koninklijke Olie en verzekeraar Aegon profiteren van de goede resultaten over het eerste kwartaal die zij gisteren naar buiten brachten. Het aandeel Aegon dikte 0,77 procent aan op een koers van 78,95 euro. Koninklijke Olie ging ruim 2 procent omhoog naar 64,78 euro. Daarmee kreeg het oliefonds de waardering van beleggers die het aandeel gisteren moest ontberen.

Alle fusieverhalen rondom KPN leverden het aandeel vlak na opening een plus van 75 eurocent op. Maar de onzekerheid over het samengaan met het Spaanse Telefónica werd de handelaren in de loop van de ochtend kennelijk even te veel. Zij deden hun stukken massaal van de hand. Het aandeel KPN stond uiteindelijk op een verlies van bijna 2 procent op een koers van 117,50 euro. Daarmee werd het telecomfonds een van de grote verliezers op het Damrak.

Kabelaar UPC schaarde zich samen met Vendex stevig aan kop van het peloton dalers. Het aandeel UPC kalfde ruim 4 procent af op een koers van 42,14 euro. Vendex ging zonder aanwijsbare reden met nagenoeg een zelfde percentage onderuit op een koers van 15,90 euro.

De uitgevers lieten een verdeeld beeld zien. Wolters Kluwer en VNU moesten een stapje terug doen, terwijl Reed Elsevier een bescheiden winst boekte.