Adriaanse neemt Galásek mee naar Ajax

Tomás Galásek voetbalt de komende vijf seizoenen voor Ajax. De Tsjechisch international komt van Willem II en maakt zodoende dezelfde overstap als zijn coach, Co Adriaanse. Feyenoord versterkt zich met Vitesse-middenvelder Arco Jochemsen.

Voor Galásek (27) naar Tilburg kwam (1996), speelde hij vijf jaar in de hoogste Tsjechische afdeling bij Banik Ostrava. Over de hoogte van de tranfsersom is niets bekend.

"Ik ben hartstikke blij met deze transfer", zei de middenvelder gisteren. "Mijn tijd bij Willem II is prachtig geweest en het is goed voor mijn loopbaan om nu de stap naar Ajax te maken. Ik ga iets heel moois in Tilburg achterlaten en ben er trots op dat ik nu het shirt van Ajax ga dragen."

Galásek, bij Willem II geprezen om zijn sociale gedrag, is de eerste versterking van de Amsterdammers voor komend seizoen. Vorige maand trok de club al wel de Roemeense doelman Bogdan Lobont aan, maar dat was met onmiddellijke ingang. Bij Willem II scoorde Galásek in de competitie tot nu toe elf keer. Voor aanvang van het huidige seizoen investeerde Ajax fors in de selectie. De club kocht tien spelers voor een totaal bedrag van ongeveer 70 miljoen gulden.

Die injectie deed de Amsterdammers nog geen goed; in de UEFA-cup was Ajax snel uitgeschakeld, in de strijd om de KNVB-beker waren de achtste finales het eindstation en in de competitie dreigt Ajax een plaats in de top-drie mis te lopen. Trainer Jan Wouters werd eerder dit jaar ontslagen. Interim-coach Hans Westerhof ruilt aan het einde van dit seizoen van plaats met Adriaanse.

Coach Adriaanse beschouwt Galásek als de beste speler van Willem II. "Tomás is een topper, een speler die op alle eigenschappen en vaardigheden hoog scoort", zei Adriaanse vorig najaar in Voetbal International. "Hij heeft een uitstekend tactisch inzicht, een prima techniek, een hoge handelingssnelheid. Hij is tweebenig, schermt goed de bal af en draait net zo handig bij een tegenstander weg. Eén keer raken is voor hem geen probleem. En hij pakt gemakkelijk een bal af, is heel sterk in het lijf-aan-lijfgevecht."

Bovendien weet Galásek hoe hij een stadion moet onderhouden. Bij zijn eerste club Banik Ostrava was hij aanvankelijk ook `stadionmonteur'. Galásek in VI. "Het stadion verven, gras maaien, lijnen trekken; alles heb ik gedaan."

Arco Jochemsen wordt de eerste versterking van Feyenoord. De 29- jarige middenvelder van Vitesse bereikte met de Rotterdamse club een akkoord over een driejarig contract. De voetballer uit Barneveld tekent pas als hij de medische keuring heeft doorstaan. Dat kan pas als zijn gekwetste rechterknie is hersteld. Jochemsen speelde zes jaar bij Vitesse. Coach Ronald Koeman wilde hem graag behouden, maar de speler was ontevreden over de aanbieding. Na dit seizoen is hij transfervrij.