Aanslagen en bestand op Filippijnen

Het Moro Islamitische Bevrijdingsfront (MILF) wordt verantwoordelijk gehouden voor twee bomaanslagen vandaag op het Filippijnse eiland Mindanao waar de moslimrebellen voor een onafhankelijke staat vechten.

Bij de aanslagen zijn geen doden gevallen. Kort na de aanslagen kondigde het MILF eenzijdig een staakt-het-vuren af, nadat het sinds woensdag in gevecht is geweest met het Filippijnse leger. De wapenstilstand is bedoeld om een ,,vreedzame oplossing te vinden voor het Mindanao-probleem'', zo liet het MILF in een schriftelijke verklaring weten. Het bestand zal 48 uur duren en gaat om zes uur morgenochtend plaatselijke tijd in. De Filippijnse regering heeft nog niet op de aankondiging gereageerd. Het Bevrijdingsfront is met ongeveer 20.000 strijders de grootste rebellengroep die in het zuiden van de Filippijnen een islamitische staat wil vestigen. De tweede is Abu Sayyaf die op kleine eilanden ten zuiden van Mindanao twee groepen gijzelaars vasthoudt. De eerste groep van 21 gijzelaars, onder wie 7 Europeanen is gisteren opgesplitst in vijf kleinere groepen die zich hebben verspreid over het eiland Jolo. Volgens de politiechef van de provincie waar Jolo onder valt, zijn de opgesplitste groepen gijzelaars omsingeld door het Filippijnse leger.