6-5 (1-5)

Zondag kan het in Heerenveen groot feest worden als de plaatselijke club zich plaatst voor de Champions League. En dat op 7 mei: op de kop af een halve eeuw na de legendarische 6-5 zege op Ajax onder aanvoering van Abe Lenstra. En op die dag wordt ook nog eens de nieuwe kledinglijn gepresenteerd, waarop Lenstra centraal staat. De geschiedenis moet een bepaald gevoel voor humor hebben, want zelf verzin je zoiets niet.

Wim Schotanus uit Heerenveen was op 7 mei 1950 de verslaggever die via de AVRO-radio de fantastische overwinning bekendmaakte. Drie maanden geleden is hij op hoge leeftijd overleden. Zijn hele leven lang vertelde hij Lenstra te hebben ontdekt. ,,Dat verhaal ken ik'', zegt Wim Molenaar, die in 1950 meespeelde tegen Ajax, ,,maar iemand als Abe wordt niet ontdekt. Dat gaat vanzelf. Maar ik vond het best dat hij dat vertelde.'' Zoals iedereen weet stond Ajax na een uur spelen met 1-5 voor, waarna in een magisch half uurtje de ploeg volkomen werd weggevaagd. Schotanus verliet het stadion toen het 4-5 stond, want de radiowagen van de AVRO stond bij zijn woonhuis. ,,Ik moest op tijd weg om het verslag te brengen dat zou beginnen om half vijf. Daarom ging ik weg bij 4-5, toen Ajax al totaal verslagen was. `Als er wat gebeurt, moet je als de blikskaters naar mijn huis komen', zei ik tegen een vriend. Buiten het stadion hoorde ik een enorm gejuich, dus ik wist dat het al gelijk was geworden. Mijn vriend stond me inderdaad al op te wachten. Weer iets later stapte een andere vriend naar binnen, die ook de opdracht had gekregen meteen te komen als er nog iets zou gebeuren. Mijn verslag was echter al begonnen.

`Heerenveen Sportpark, goedemiddag. Een stuk spektakel van jewelste tussen de Ajacieden en Heerenveen', luidde mijn opening. Terwijl ik daar mee bezig was, legde hij een briefje bij me neer waarop stond dat het 6-5 was geworden. Het was daardoor een heel bewogen verslag geworden, met als slot:

`Al met al een stuk emotie van de bovenste plank'. De luisteraars buiten Friesland die op die dag naar de radio luisterden naar deze sensatie, hebben dat dus van mij gehoord toen ik zelf de uitslag nog niet wist. Ik heb er veel complimenten voor gekregen.''

De Heerenveen-spelers zullen ook wel wat schouderklopjes hebben gekregen na afloop. Feest in 1950 en, laten we hopen, nu weer. Want een club die zijn stadion naar zijn grootste speler heeft vernoemd, verdient dat.

    • Jurryt van de Vooren