WEDEROM SNELLE SLA

En nog steeds wordt die snelle salade gemaakt met een struikje witlof, aangevuld met enkele makkelijk toe te voegen ingrediënten die qua smaak en textuur goed passen bij de lichtbittere smaak van de lof. De vele voordelen om witlof als salade te eten, kwamen al eerder aan bod op deze plek (15 februari), maar wat ik nog niet memoreerde was het feit dat zo'n snelle sla natuurlijk uit de hand direct boven de slakom wordt gemaakt. Snijplank, slacentrifuge, slamandje alsook kommetje en lepels voor het maken van de dressing is allemaal overbodig gerei dat schoon in de kast kan blijven staan. Een slakom en een scherp office-mesje (groentemesje zonder kartels) klaren de klus. Ditmaal gaat er wat surimi bij de witlof zodat de salade als voorgerecht kan worden gegeten. Surimi is Japanse `vispudding', bereid van verschillende soorten gemalen witvis en vaak geperst in de vorm van vingerdikke staafjes, die wij aanduiden met krabsticks. Bereiding: Snijd van het struikje witlof uit de hand vanaf de top drie tot vier duimbrede repen af; snijd het resterende onderste stuk (dat niet meer uiteen wil vallen in los blad) overlangs in flinterdunne plakjes. Verwijder het papiertje dat rond de krabsticks zit gewikkeld en snijd de rood/witte staafjes uit de hand in korte stukjes. Snijd van het stuk komkommer uit de hand telkens een schuin stukje van de top af; draai daarbij de komkommer telkens rond in de hand. Op die manier worden onregelmatige, tamelijk dikke maar toch handzame stukjes komkommer verkregen die zowel schil, vruchtvlees als zaadjes bevatten. Snijd tot twee keer toe een flinke pluk bieslook uit de hand in korte stukjes. Sprenkel direct uit de fles (zet desnoods de duim half op de halsopening) wat olijfolie over de salade en doe hetzelfde maar in veel mindere mate met de azijn. Zuinig aan, beter te weinig olie en azijn dan teveel, er kan immers altijd een tweede keer gesprenkeld worden. Strooi er tot slot wat zout over en maal er wat peper bij. Schep de salade luchtigjes om en serveer direct.