Vorstin op internet beledigd

Twee mannen (17 en 42 jaar) uit Maastricht zijn deze week aangehouden op verdenking van belediging op internet van het koninklijk huis. De 17-jarige verdachte heeft bekend, de 42-jarige niet. De politie heeft bij de verdachten een computer in beslag genomen. Dat heeft de Haagse persofficier mr. H. Ekelmans donderdag bevestigd.

Burgemeester Deetman van Den Haag klaagde in maart hoogstpersoonlijk bij de politie over de opmerkingen die over het koninklijk huis werden gemaakt in een internetforum op de Digitale Hofstad. Koningin Beatrix werd in niet mis te verstane bewoordingen verweten dat zij naar Oostenrijk op vakantie was gegaan. De speciale afdeling computercriminaliteit van politie Haaglanden wist de vermeende daders in Maastricht te traceren. Ekelmans: ,,Uiteindelijk blijkt toch te achterhalen wie de opmerkingen heeft geplaatst. De 17-jarige verdachte heeft overigens verklaard dat hij de opmerkingen had overgenomen van een site van Theo van Gogh.''

Op belediging van het koninklijk huis staat maximaal vijf jaar straf. Naast Beatrix werd op de site ook de Duitse achtergrond van prins Claus gehekeld. De vriendin van Willem-Alexander werd een ,,ultrarechtse dochter uit de gelederen van de beruchte Argentijnse junta'' genoemd.