Volleybalsters Weert veroveren titel na thriller

Bij een 2-0 voorsprong in sets leken de volleybalsters van Arke/Pollux gisteravond in de vijfde wedstrijd van de finale in de play-offs al verzekerd van de derde landstitel op rij. Maar na een thriller over vijf bedrijven (15-21, 15-21, 25-13, 25-23 en 17-15) veroverde Facopa uit Weert voor het eerst in haar geschiedenis het landskampioenschap bij de vrouwen. In de bloedstollende vijfde set overleefde de ploeg van coach Jan Meertens op 14-13 en 15-14 twee matchpoints, waarna Pollux op 16-15 capituleerde.

De sensationele nederlaag in eigen huis was vooral een psychologische dreun voor de onttroonde landskampioen. Pollux had de reguliere competitie gedomineerd en was bovendien in Oldenzaal ongeslagen gebleven. Maar Weert toonde wederom veerkracht. Ook in de voorgaande ontmoetingen in de play-offs met Volco en VVC hadden de Limburgse volleybalsters het maximale aantal wedstrijden nodig. In een feestelijke ambiance in Oldenzaal had Weert ook gisteravond aanvankelijk geen antwoord op de servicedruk van Alice Blom en de eerste tempoaanval van Sandra Posthuma, die de basis legden voor winst in de eerste twee sets.

In die fase konden de zusjes Staelens Weert niet op sleeptouw nemen. Pas in de derde reeks hervonden de speelsters uit Weert zich. ,,We zijn nooit in paniek geraakt'', zei de ervaren coach Jan Meertens, wiens tactische ingrepen een hoog rendement hadden. Zo haalde Meertens Hanneke van Leusden terug uit het tweede team. Uitgerekend de 28-jarige aanvalster hield het hoofd koel, toen Weert na een imponerende inhaalrace het eerste matchpoint kreeg in de vijfde set. Op de diagonaal-positie sloeg Van Leusden de bal snoeihard in het achterveld bij Pollux, dat al twee kansen op de derde landstitel had verprutst.

Op 14-13 redde de 18-jarige spelverdeelster Kim Staelens haar ploeg door de bal vlak achter het blok te leggen, terwijl hoofdblokkeerster Posthuma voor Pollux fout serveerde op 15-14. De ontlading was enorm bij de speelsters van Weert, die de eerste twee uitwedstrijden tegen Pollux in de finale van de play-offs met 3-0 hadden verloren. Weert profiteerde echter optimaal van de magie in de eigen, veel te kleine sporthal, die door Pollux terecht als `eredivisie-onwaardig' werd bestempeld.

Het protest van de club uit Oldenzaal werd door het bestuur van de Nederlandse volleybalbond echter tot twee keer toe afgewezen. ,,Pollux zeurde over enkele centimeters'', meende Weert-manager Wim Braun. ,,De volleybalclub kon ook niet terecht in de grote sporthal in Weert, omdat de basketballers daar spelen en wij daar niet konden trainen. Volgend seizoen zullen we helaas wel moeten uitwijken naar de grote hal, want de sfeer in ons halletje was uniek.''

Zaterdag ontmoeten de beste vrouwenteams uit het Nederlandse volleybal elkaar opnieuw, in de bekerfinale in Den Bosch. Ook dat duel zal Weert volgens manager Braun serieus nemen. ,,De speelsters hebben elkaar bezworen ook de beker te winnen. Anders roept iedereen dat onze landstitel een incident is geweest.'' Daarna wacht de club uit Weert lastige onderhandelingen met de familie Staelens. De 19-jarige Chaine, de beste aanvaller uit de Nederlandse competitie, vertrekt naar een buitenlandse club. Haar één jaar jongere zus Kim aarzelt nog over een buitenlands avontuur.

Voor Weert zou het zuur zijn als ook de opvolgster van de Belgische spelverdeelster Dean alweer na één seizoen vertrekt. ,,Daarom wil Meertens Kim Staelens het liefste voor twee of drie seizoenen vastleggen'', vertelt Braun. ,,We hebben dit seizoen al enkele nieuwe speelsters moeten inpassen. Het wordt lastig als Meertens dat nu opnieuw moet doen. Door het vertrek van Chaine Staelens zullen we toch al een ander speltype moeten ontwikkelen, we kunnen niet langer gokken op de hoge bal aan de buitenkant.'' Weert zal zich dan ook versterken om meer dan een bijrol te kunnen spelen in de zogeheten Top Teams Cup – de eerste divisie in Europa en een etage lager dan de Grand Champions Cup. Ook Pollux zal volgend seizoen in de Top Teams Cup uitkomen.