Verwarring over werken op 5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei signaleert dit jaar een grote verwarring over de dodenherdenking en bevrijdingsdag. Volgens het comité is veel mensen onduidelijk of het vanavond koopavond is en of morgen een officiële vrije dag is.

Volgens woordvoerder A. Meeuse van het Nationaal Comité weten zelfs verschillende politieëenheden niet dat de winkels vanavond gesloten moeten zijn. ,,Het is op grond van de Winkelsluitingswet sinds 1996 strafbaar om na zeven uur vanavond geopend te zijn, maar dat zal dus lang niet overal bestraft worden'', aldus Meeuse.

Omdat het in veel plaatsen in Nederland vanavond koopavond is, ontstaat er volgens Meeuse gemakkelijk verwarring. Het comité wordt hier naar eigen zeggen over ,,platgebeld''.

Sinds 1990 is 5 mei een officiële nationale feestdag, maar dat betekent niet dat iedereen recht heeft op een vrije dag. Meeuse: ,,Dat ligt aan de afspraken die werkgevers en werknemers hierover gemaakt hebben.'' Onder leiding van het comité voeren de sociale partners al enkele jaren onderhandelingen om een `eenduidig 5 mei-beleid' te ontwikkelen. Die gesprekken lopen ,,moeizaam'' volgens Meeuse. Hij schat dat in ongeveer 30 procent van alle cao's 5 mei als vrije dag opgenomen is.

Morgen zijn alle overheidsinstellingen, scholen en gemeenten gesloten. Hoeveel bedrijven morgen gesloten zijn, is volgens FNV Bondgenoten onduidelijk. ,,We hebben in totaal zo'n zeshonderd cao's en die zijn per sector verschillend'', aldus woordvoerder S. Groen.

De supermarkten van Albert Heijn zijn morgen dicht, maar die van verschillende andere ketens, zoals C1000 en Edah, zijn gewoon geopend. ,,In principe zijn we geopend, maar sommige winkels moeten om praktische redenen dicht'', aldus een woordvoerder van Edah.

De meeste warenhuizen, zoals Vroom & Dreesmann en de Bijenkorf, laten aan de filialen zelf over of ze morgen geopend zijn. Drie van de zeven vestigingen van de Bijenkorf zijn morgen dicht.

In de industrie zijn de regelingen nog meer versnipperd, ook omdat veel bedrijven een eigen cao hebben.

De sector Kleinmetaal werkt morgen gewoon door en laat aan de werkgevers over of er op 5 mei gewerkt wordt. Ook de hoogte van de beloning laat de sector over aan de werkgevers.

Vrachtwagenchauffeurs hebben een betaalde verlofdag, omdat het een lustrumjaar is. Eens in de vijf jaar krijgen vrachtwagenchauffeurs een betaalde verlofdag op 5 mei.

FNV Bouw hekelt het vrijblijvende karakter van bevrijdingsdag als nationale feestdag. Bouwvakkers nemen morgen een verplichte adv-dag op. Woordvoerster A. Pols: ,,Het kabinet wil wel dat we bevrijdingsdag vieren, maar legt de verantwoordelijkheid daarvoor volledig bij de cao-onderhandelaars neer. Dat is toch vreemd?''

PTT Post werkt morgen niet, maar werkt tijdens de dodenherdenking gewoon door. Ook pakketten zullen vanavond gewoon aan huis bezorgd worden. ,,Het ligt aan de postbode of hij om acht uur even wacht met aanbellen aan huizen'', aldus een woordvoerder.