Van Zweden weg bij orkest

Jaap van Zweden heeft met onmiddellijke ingang de samenwerking met Het Brabants Orkest verbroken. Van Zweden was tot voor kort vaste gastdirigent en zou in het voorjaar van 2001 nog een aantal concerten dirigeren. Volgens Van Zweden was de sfeer de laatste tijd `toch al niet zo goed'. ,,In het boek ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Brabants Orkest staat alleen vermeld dat ik in 1996 met veel commotie gastdirigent ben geworden. Nou, als dat alles is wat ik heb betekend voor het orkest, dan heb ik niet zoveel zin om er nog te werken'', aldus Van Zweden, die verklaart ook geen uitnodiging voor het jubileumconcert te hebben ontvangen. Van Zweden is nu nog chef-dirigent bij het Orkest van het Oosten, maar krijgt per september voor vijf jaar dezelfde functie bij het Residentie-orkest in Den Haag. Een woordvoerster van HBO zegt uiterst verbaasd te zijn over de beslissing van Van Zweden. ,,Hij is een belangrijk persoon voor ons en we hebben hem altijd met alle egards behandeld. Zo is hij zeker wel uitgenodigd voor het jubileumconcert.'' Zij gaat er vanuit dat de musicus nog op zijn besluit terugkomt.