Tafel maken

`Ik kan iets maken' is nog wel iets anders dan iets uitleggen. Alleen in woorden het maken van een meubel uitleggen is net zo'n wanhoopspoging als de weg uitleggen van A'dam naar Rome (NRC Handelsblad, 22 april). Het meest simpele meubel kan ik niet zonder schetsje van de details maken. Misschien heb ik nog niet genoeg ervaring na 15 jaar meubelmaken en ontwerpen.

Wat ik pas droevig vind is als in de beschrijving valkuilen zitten. Die zijn er altijd in het meubelmaken voor hobbyisten, maar deze beschrijving gaat wel wat ver: tien punten in de tekst waar de enthousiaste maker fout zal gaan. En die tafel met houten onderstel is èn een technische wanprestatie èn een esthetisch gedrocht. Begin er dus niet aan. Meubels maken is een moeilijk vak, meubelmaken uitleggen is tien keer moeilijker.

In al die jaren van meubels ontwerpen en maken voor klanten heb ik gemerkt hoe moeilijk het voor een leek te begrijpen is hoe een en ander met verbindingen aan elkaar komt. Zij waren dan ook wat blij dat wij dat voor hen deden.

Meubelmaken als hobby; ik raad het iedereen aan die een beetje technisch inzicht heeft. En nog belangrijker: ruimtelijk inzicht. Mijn devies is veel tekenen en weinig woorden. Juist in dit communicatietijdperk wordt te gemakkelijk gedacht dat we alles in woorden kunnen vangen.