SPQR is schaamte voorbij

Detacheerder SPQR biedt schaars hoger opgeleid personeel fors meer salaris. En werft met succes. Korte-termijndenken, vinden andere werkgevers.

Concurrenten op de arbeidsmarkt zijn sceptisch, maar detacheringsbureau SPQR maalt er niet om. Het is zojuist begonnen met de werving van fiscaal medewerkers, aan wie 30 procent meer salaris wordt voorgespiegeld.

Een eerdere campagne, waarin SPQR assistent-accountants 30 procent salarisverhoging beloofde, werd onlangs wegens doorslaand succes vervroegd beëindigd. Liefst vierhonderd kandidaten trok de detacheerder uit de krappe markt. De eerste groep van dertig assistent-accountants gaat komende maand aan de slag.

Het initiatief trok niet alleen de aandacht van sollicitanten. Branchegenoten trokken op zijn minst hun wenkbrauwen op. Ze werven schaarse hoger opgeleiden met `carrièrepaden' en andere mooie secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo luidruchtig met een zak geld rammelen als het Amsterdamse detacheringsbureau doet geldt als weinig chique.

Marco Ouwehand, één van de oprichters van SPQR, zit er niet mee. ,,We zijn de schaamte voorbij'', zegt hij. Bovendien: ,,Alles is in geld waardeerbaar. Kinderopvang, korter werken, of verwarmde buitenspiegels – het is allemaal te koop. Bij ons kunnen mensen zélf kiezen hoe ze het extra geld besteden.''

Yolanda van Die, senior manager arbeidsmarktcommunicatie bij accountantsbureau KPMG, is sceptisch over de campagne van SPQR. ,,Als je je alleen met geld profileert, trek je ongetwijfeld een hoop mensen aan. De vraag is of je ze ook binnen weet te houden.'' KPMG is niet van zins met dergelijke bonussen personeel te werven. ,,Dat geeft scheve ogen op de werkvloer''. Om dezelfde reden betwijfelt Van Die of KPMG gebruik zal maken van de diensten van SPQR.Volgens Ouwehand ziet het financiële lokkertje niet als probleem. Hij bindt zijn sollicitanten immers ook met ,,een één-op-één-benadering, intensieve begeleiding, training, positieverbetering en zekerheid voor de toekomst. Het blijft people's business. Mensen willen met respect en waardering behandeld worden.''

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vreest dat de salariscampagne van SPQR de arbeidsmarkt verstoort. ,,Dit is korte-termijndenken'', zegt een woordvoerder. ,,Het creëert geen extra aanbod, de loonkosten zullen stijgen. En zodra het tegenzit, zal op deze kosten worden bezuinigd, waardoor mensen ontslagen worden.''