Shell ziet winst verdubbelen tot record

Met de sterke stijging van de olieprijs in het afgelopen kwartaal zijn ook de resultaten van olieconcern Shell tot recordhoogte gestegen. De nettowinst kwam 99 procent hoger uit op 3,3 miljard dollar. In guldens was de stijging nog forser, met 126 procent tot 7,4 miljard gulden. Gecorrigeerd voor voorraadeffecten – zonder de stijgingen en dalingen van de olieprijs – was de stijging 118 procent tot 3,1 miljard dollar.

,,Het zijn de beste kwartaalresultaten in onze geschiedenis'', zei bestuursvoorzitter Mark Moody-Stuart van de Koninklijke/ Shell Groep vanochtend in een toelichting op de cijfers. ,,Natuurlijk hebben we hulp gekregen van de olieprijzen, maar we hebben ook weer verbeteringen doorgevoerd. Ik denk daarbij aan onze kostenbesparingen, aan het opschonen van de portfolio en aan de investeringsdiscipline.''

De olieprijs was de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld 26,95 dollar per vat Brent-olie, tegen een gemiddelde prijs van 11,30 dollar in dezelfde periode vorig jaar. Shell rekent er op dat de olieprijs, die in maart piekte op 32 dollar per vat en daarna weer daalde tot een niveau van 24 dollar, ver boven de 14 dollar zal blijven. ,,De vraag blijft groeien en in relatief weinig landen is er nog onbenutte productiecapaciteit.'' Een stijging van de olieprijs met 1 dollar, levert Shell op jaarbasis ruwweg 450 miljoen dollar extra nettowinst op.

De omzet steeg met 65 procent tot 34,3 miljard dollar (76,5 miljard gulden). Het resultaat van de belangrijkste divisie, exploratie en productie, steeg met 200 procent tot 2,3 miljard dollar. Maar het resultaat van de divisie olieproducten (verkoop van brandstoffen) daalde met 16 procent tot 451 miljoen dollar omdat de stijging van de olieprijs niet meteen kon worden doorberekend aan de pomp.

Shell meldde dat het rendement op gemiddeld geïnvesteerd vermogen, een getal dat Shell gebruikt om zich te vergelijken met zijn concurrenten, toenam van 12,1 procent over geheel 1999 tot 14 procent over de twaalf maanden tot en met 31 maart 2000. ,,We zaten onderin de tabel van onze sector en nu bijna bovenin'', aldus Moody-Stuart.