Selectie Theater

2100

Cabaretier Vincent Bijlo maakt zijn eigen leven tot onderwerp voor een spervuur van grimmige grappen. 6 mei Gouda Schouwburg, 10 mei Haarlem Stadsschouwburg, 11 mei Roosendaal De Kring.

Abigails Party

Mike Leigh's stuk door Theatergroep Carrousel. Pijnlijke huiskamerkomedie, gesitueerd in de jaren zeventig, over dodelijke verveling op een avondje uit tussen buren die zich uit in boordevolle glazen gin (zonder tonic!) en treiterijen. Schitterend spel van Marlies Heuer, Dic van Duin en Maureen Teeuwen. 10 mei Den Bosch, Theater Bis, 11-20 mei Amsterdam, Toneelschuur.

Een Echte Van Dongen

Veelzijdige cabaret-solo van Lenette van Dongen over de keus tussen vrije expressie en de dwang van de discipline, trefzeker opgedist in conférences, verhalen en liedjes. 5, 6 mei Drachten De Lawei, 9 t/m 11 mei Gouda Schouwburg.

Misery

Ooit traden actrice Geert de Jong en acteur Eric Schneider op in Antonius en Cleopatra van Shakespeare bij De Appel. Nu zijn ze beide te zien in een grootse,spannende en ook ambachtelijke acteerprestatie in Misery, een thriller op de Bühne door het Nationale Toneel uit Den Haag. Een schrijver wordt getiranniseerd door zijn gepassioneerde fan, tot de dood erop volgt. De regie is van Lodewijk de Boer. 5 mei Arnhem, Schouwburg, 6,7 mei Groningen, Stadsschouwburg, 9 mei Hoorn, Het Park, 10 mei Den Helder, De Kampanje, 11 mei Zoetermeer, Stadstheater.

Geen lied

Nog één keer speelt Ramsey Nasr zijn solovoorstelling, eerder een episch gedicht, door hemzelf geschreven. Over Orpheus en Euridice, verloren liefdes en de voorbije jeugd. Op 7 mei in Theater Bellevue, Amsterdam.

Veni Vidi Vici

Vaart, fantasie, flair en veel multi-culturele grappen in het cabaret-debuut van Najib Amhali. 6 mei Rotterdam Bibliotheektheater, 10 mei Den Haag Diligentia, 11 mei Almere De Roestbak.

Bocht En Bumpers

Olga Zuiderhoek en Peter Faber spelen spelletjes in een geraffineerde dialoog van Paul Haenen vol cabaret-effecten en moderne relatiepraat. T/m 11 mei Amsterdam Nieuwe de la Mar.

IJdele Hoop

Beeldend en muzikaal vermaak over God, goesting en gekkigheid door het Vlaamse kleinkunstduo Kommil Foo. 6 mei Breda Chassé Theater, 11 mei Zaandam Zaantheater.

Tsjechov

Lichtvoetige musical van Dimitri Frenkel Frank en Robert Long, met Boudewijn de Groot in de titelrol. Overdadiger geënsceneerd dan de oerversie, maar nog steeds fijnzinniger dan de meeste mega-musicals. 5, 6 mei Zaandam Zaantheater, 7, 8 mei Hoorn Het Park, 10, 11 mei Rijswijk Schouwburg.

En verder

Uitgestelde Ontmoeting Jasperina de Jong en Louis van Dijk in een stijlvol vertoon van virtuositeit: chansons, cabaret en licht-klassiek. 6 mei Zoetermeer Stadstheater, 11 mei Middelburg Stadsschouwburg; Zin Sanne Wallis de Vries speelt haar tweede cabaretshow vol rare observaties en rake typeringen. 5 mei Vlaardingen Stadsgehoorzaal, 6 mei Nieuwegein De Kom, 9 mei Harderwijk Cultureel Centrum, 10 mei Cuyk Streekschouwburg, 11 mei Apeldoorn Orpheus.