Selectie Muziek

The Rake's Progress

De opera The Rake's Progress van Igor Strawinsky, waarvan het Onafhankelijk Toneel in 1977 een serie uitstekende voorstellingen gaf in de regie van Mirjam Koen en Gerrit Timmers, wordt de komende weken herhaald: Chassé Theater Breda 7 mei 20u, Muziektheater Amsterdam 10, 12 mei 20u15, Stadsschouwburg Utrecht 18 mei 20u, Schouwburg Rotterdam 25, 27 mei. De begeleiding door het Nederlands Balletorkest wordt gedirigeerd door Thierry Fischer; er wordt gezongen door Thomas Randle, Machteld Baumans, Hubert Claessens, Artur Stefanowicz, Wout Oosterkamp, Rita Dams, Nico van der Meel en Adrian Fisher.

Olivier Messiaen

De Trungalîla Symphonie van Olivier Messiaen en het Pianoconcert in G van Ravel worden 6 mei 20u15 in de Haagse Dr. Anton Philispszaal uitgevoerd door het Residentie Orkest olv George Pehlevanian mmv de pianisten Daniel Wayenberg en Hakon Austbo, terwijl Jeanne Loriod de ondes martenot bespeelt.

Uilenburger Concerten

In de serie Uilenburger Concerten in de Uilenburger Synagoge, Nieuwe Uilenburgerstraat 91 in Amsterdam, klinkt 8 mei 20u15 het concert `La chanson déchirante' met muziek van Rosy Wertheim, Albert Roussel, Bertus van Lier, Hanns Eisler, Huub Kerstens en Darius Milhaud, uitgevoerd door Marjanne Kweksilber, Eleonore Pameijer, Ivar Berix, Marijke van Kooten, Edith van Moesgestel, Doris Hochscheid en Frans van Ruth. Res 020-4278347

Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest geeft 5 mei 21u een rechtstreeks door de NOS op TV2 uitgezonden Bevrijdingsconcert, op de Amstel voor het theater Carré. De Amerikaan Leonard Slatkin dirigeert muziek van Copland, Beethoven, Elgar, Coates en Sousa: Stars and Stripes Forever.

Muziekfestival Naarden

Van 11 t/m 14 mei is er in Naarden voor de derde keer het Muziek Festival Naarden, met als doelen een bijzondere programmering en het bieden van een podium voor een veelbelovende jonge solist, dit jaar de sopraan Nienke Oostenrijk. Het gevarieerde programma, met een High Tea met het Quink Vocaal Ensemble en ook wandelconcerten door het vestingstadje rond de befaamde Grote (Matthäus-Passion) Kerk op zondag 14 mei, biedt onder andere optredens van de Capella Russia, de Koninklijke Militaire Kapel, het Huelgas Ensemble en het Orpheus Kwartet. Inl/Res 0900-0191.

Lou Reed

`Maybe I should go and live in Amsterdam,' zingt de oude brombeer op zijn nieuwe cd Ecstacy. Misschien daarom, eindigt Lou Reed zijn korte Nederlandse tournee in Carré: 8 mei Philips Muziekcentrum, Eindhoven, 9 mei Oosterpoort, Groningen, 11 mei Carré, Amsterdam.

Buzzcocks

Onsterfelijke punkpopliedjes die je anno 1979 nooit op de Nederlandse radio hoorde, maar die er niet minder hitgevoelig om waren. De Buzzcocks bestaan nog steeds, al draagt zanger/gitarist Pete Shelley inmiddels een haarstukje. Wow, punk rock! 5 mei Bevrijdingspop, Haarlem en 't Beest, Goes, 6 mei Gigant, Apeldoorn, 7 mei Willem II, Den Bosch, 24 mei Ekko, Utrecht, 25 mei Nighttown, Rotterdam, 26 mei Effenaar, Eindhoven.