Selectie Musea

De Glorie van de Gouden Eeuw

Ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan presenteert het Rijksmuseum in een reeks meesterwerken een overzicht van de Nederlandse kunst uit de 17de eeuw. Alle belangrijke kunstenaars uit deze periode zijn met ten minste één karakteristiek werk vertegenwoordigd, o.a. de meest belangrijke en veelzijdige meesters zoals Frans Hals, Rembrandt, Ruisdael, Steen en Vermeer. Het is een mooie en omvangrijke tentoonstelling, die eigenlijk te groot is om in één bezoek te consumeren. De kwaliteit van de stukken is zo hoog dat wie voor de 140 schilderijen, 60 beelden en voorwerpen van toegepaste kunst en de 100 prenten en tekeningen, per stuk ook maar één minuut reserveert, toch al gauw vijf uur in de weer is.

De Glorie van de Gouden Eeuw. Nederlandse kunst uit de 17de eeuw, t/m 16 juli in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag. 10-17u.

Anton Corbijn

Als fotograaf voor de muziekbladen Oor en New Musical Express portretteerde Anton Corbijn (1955) in de jaren tachtig voornamelijk zijn eigen muzikale helden uit het new wave-tijdperk. Nu wordt hij gevraagd door de groten der aarde. Ondanks de sterrenstatus van zijn modellen noemt Anton Corbijn (1955) zichzelf nog steeds een underground-fotograaf. Corbijn steekt de draak met de beroemdheid van zijn onderwerpen en reageert op het stereotype beeld dat het publiek van hen heeft. Zijn foto's zijn wars van glitter en glamour. Hij fotografeert celebrities imperfect of onherkenbaar en maakt ze ondergeschikt aan zijn visie en zijn composities. Frank Sinatra, eenzaam starend naar zijn halfvolle bierglas, is een zielige oude man in een lege hotelbar en Luciano Pavarotti heeft net zo'n psychopathische blik en verwilderd uiterlijk als Charles Manson. Op de tentoonstelling is de ontwikkeling van underground- naar celebrity-fotograaf goed te volgen.

Anton Corbijn, 25 jaar WERK t/m 25 juni in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Di t/m zo 10-17u. Inl 050-3666555.

Zangeres Zonder Naam

In Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden is nog een kleine maand de tentoonstelling te zien over het leven van de Zangeres zonder Naam. Geboren in een groot Leids gezin ontwikkelde Marietje Beij zich van een fabriekarbeidster die in café's optrad tot een nationale beroemdheid. Filmbeelden, foto's en muziekfragmenten schetsen het leven van de volksdiva die in 1998 op 79-jarige leeftijd overleed. De inrichting van de tentoonstelling is een aparte vermelding waard: in zes nagebouwde huiskamertjes, met de vreselijkste behangetjes op de muur, hangen herinneringen aan de successen van de Zangeres zonder Naam. Ook de zelfgemaakte jurken voor haar optredens zijn te zien.

T/m 21 mei in de Lakenhal, Oude Singel 28, Leiden. Di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u. Inl 071-5165360.

Japan

In 1788 moest de Japanse kunstenaar en amateur-wetenschapper Shiba Kôkan (1747-1818) zich als koopman vermommen om stiekem de zwaarbewaakte Nederlandse enclave in de stad Nagasaki binnen te dringen. De Nederlanders bevonden zich sinds 1639 als enige westerlingen in Japan, op het kunstmatige eilandje Deshima in de baai van Nagasaki. Kôkan was al jaren een verstokte `hollandofiel'. Van alles wat uit Nederland in Japan terecht kwam, bewonderde hij vooral de schilderkunst en wetenschap. Over die Kôkan is nu, voor het eerst in Nederland een overzichtstentoonstelling te zien. De expositie is thematisch gegroepeerd rondom stukken die bijna al Kôkans facetten aan bod laat komen, zodat boeken gecombineerd worden met schilderijen, instrumenten of aardewerk. Japanse verwondering: Shiba Kôkan 1747-1818.

Kunstenaar in de ban van het Westen t/m 4 juni in het Amsterdams Historisch Museum, Nieuwezijds Voorburgwal 259. Ma t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u.

Inl 020-5231822.

En verder

De eeuw van Michelangelo t/m 18 juni in Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di t/m za 10-17u zo 12-17u; Theo van Doesburg, architect, schilder, dichter in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 1, Utrecht. Di t/m zo 11-17u en in het Kröller-Müller Museum te Otterlo. Di-zo 10-17u. Beide exposities t/m 18 juni. De Madonna's van Jan van Scorel t/m 2 juli in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di - zo 11-17u; Bloemen, levend en gedroogd t/m 7 mei in het Frans Halsmuseum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Ma t/m za 11-17u zo 12-17u; Leven in een verzameling, toegepaste kunst 1890-1940: Collectie Meentwijck t/m 12 juni in het Singermuseum, Oude Drift 1, Laren. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u; Rondom Dürer t/m 11 juni in het Bonnefantenmuseum, Avenue Ceremique 250, Maastricht. Di t/m zo 11-17u; Paul Klee en het masker van de mythologie t/m 21 mei in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u; Meesters van het Zuiden; barokschilders rondom Rubens t/m 7 mei in het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 's-Hertogenbosch. Di-vr 10-17u, za zo 12-17u; Jan Hendrik Weissenbruch 1824-1903 Voorbij de Haagse School t/m 21 mei in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.