Selectie Galerie

Kunstvlaai

Op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam opent za 6 mei om 16u de 4e editie van De Kunstvlaai. Deze alternatieve kunstbeurs, ooit ontstaan als reactie op de KunstRAI, biedt plaats aan tachtig kunstinstituten en kunstenaarsinitiatieven. Belangrijk onderdeel op de Kunstvlaai is dit jaar de presentatie van `De Een Minuten. In twee gebouwen worden in totaal zo'n zeshonderd videofilms van precies één minuut vertoond. Op 11 mei worden zes awards uitgereikt aan de beste inzendingen. 7 t/m 14 mei 13-19u. Haarlemmerweg 8-10, Amsterdam. Entree: fl. 5,- of een last minute video op VHS.

Chris Verene

Eind jaren tachtig begon Chris Verene met het fotograferen van familieportretten in zijn geboorteplaats Galesburg, Illinois. Zo ontstond een uitgebreid fotografisch document van een doorsnee Amerikaans stadje. Naast het Galesburg-portret toont Verene in de Reflex Modern Art Gallery foto's uit zijn nieuwste series `Camera Clubs en `Cheri Nevers, die dit jaar ook te zien zijn op de Whitney Biennale in New York. Schokkend zijn de foto's van de Camera Clubs, waarbij mannen onder het mom van modelfotografie platte erotische fotos maken van jonge meisjes in lingerie. Verene stelde zijn camera niet scherp op de modellen, maar op de zweterige lijven van de fotografen. T/m 10 juni, Weteringschans 79a, Amsterdam. Di t/m za 11-18u.

Uday Shanbhag

In 1999 was de Indiase kunstenaar Uday Shanbhag op uitnodiging van Rob Birza voor de eerste keer in Nederland. Naar aanleiding van zijn tentoonstelling in de Foundation van Indian Artists (FIA) kreeg hij toen een beurs aangeboden voor De Ateliers in Amsterdam. Nog steeds vormen Indiase mythologische verhalen de inspiratiebron voor zijn schilderijen en tekeningen, maar zijn uitwerking is sinds zijn verblijf in Amsterdam een stuk vrijer geworden. De verhalen uit zijn jeugd combineert Shanbhag nu met recente ontwikkelingen op het gebied van genetische manipulatie en klonen. T/m 25 mei in Galerie FIA, Fokke Simonszstraat 10, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Cokkie Snoei

Wally Elenbaas is met zijn 88 jaar waarschijnlijk Rotterdams oudste fotograaf. In Galerie Cokkie Snoei is een overzicht te zien van zijn veelzijdige oeuvre, dat wel als surrealistisch is omschreven. Het bekendst zijn de foto's uit de serie `Verdwaalde ogen die Elenbaas in de jaren dertig maakte en baseerde op Bunuels film Un Chien Andalou. Ook maakte hij directe en ongekunstelde naakfotos. Elenbaas werken worden gecombineerd met foto's van de zestig jaar jongere Phoebe Maas. T/m 28 mei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

En verder

Foto's van Margriet Smulders t/m 15 juni in Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; objecten van Nicolas Dings t/m 4 juni in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft; een geluidsinstallatie van Justin Bennett t/m 21 mei in De Verschijning, Lancierstraat 42, Tilburg; Ronald Versloot Schilderijen t/m 20 mei in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u; Patrick Tosani t/m 27 mei, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u; Vasen van Robin Winters t/m 4 juni, Nieuwe Binnenweg 160a, Rotterdam. Ma t/m vr 10-18u, za 10-15u; schilderijen van Rik Meijers t/m 18 mei in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u; tekeningen van Pat Andrea t/m 21 mei in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; schilderijen van Uwe Poth en tekeningen van Gabriëlle van de Laak t/m 31 mei in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; tekeningen van Arnulf Rainer en Günther Förg t/m 28 mei in Galerie Gerhard Hofland, Burgwal 2, Haarlem; objecten van Merijn Bolink t/m 21 mei in Exedra, Langestraat 52, Hilversum.