Samaranch noemt naam van opvolger

Een jaar voor zijn aftreden heeft Voorzitter Juan Antonio Samaranch van het Internationaal Olympisch Comité de Mexicaan Mario Vazquez Rana genoemd als zijn mogelijke opvolger. De Spanjaard Samaranch wordt in juli tachtig jaar. Rana is een zeer vermogend zakenman die al jarenlang de Mexicaanse olympische beweging beheert.

,,Vazquez Rana heeft zijn capaciteiten als voorzitter van de Panamerikaanse Sportorganisatie (ODEPA) en de Vereniging van de Nationale Olympische Comités (ANOC) bewezen'', aldus Samaranch. Vazquez Rana werd zaterdag in aanwezigheid van Samaranch herkozen als preses van de ODEPA.

,,Ik heb mijn cyclus en mijn doelstellingen volbracht. Ik ben tevreden omdat onze organisatie zich nu in een zuivere en transparante toestand bevindt'', aldus Samaranch. Vazquez Rana heeft zich nog niet uitgelaten over de kandidatuur. De Belg Jaques Rogge en de Canadees Richard Pound worden ook genoemd als opvolger van Samaranch.

Juan Antonio Samaranch woont overigens op 13 mei de heropening bij van het Olympisch Stadion in Amsterdam. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité heeft zijn komst toegezegd. De heropening van het gerenoveerde stadion wordt gedaan door prins Willem-Alexander, zelf lid van het IOC. Mogelijk is het de laatste keer dat de 79-jarige Catalaan in officiële functie naar Nederland komt.