Ruzie Riga en Moskou loopt hoog op

Rusland heeft zich gisteren in scherpe bewoordingen gekeerd tegen de beschuldigingen van de Letse president Vaira Vike-Freiberga als zou het agressieve bedoelingen hebben jegens Letland.

Volgens een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ,,de verklaringen uit Riga zonder precedent om hun anti-Russische toon'' en ,,een product van de rijke fantasie'' van Vike-Freiberga. Haar uitlatingen ,,volgen de ergste tradities van de Koude Oorlog'', aldus het ministerie.

Volgens Moskou komen de beschuldigingen voort uit een verkeerde interpretatie van de nieuwe militaire doctrine van Rusland, die vorige week formeel werd ondertekend door de Russische president Poetin. Die doctrine is echter volgens het ministerie defensief van aard en ,,niet gericht tegen enig buurland''. Verder zou Vike-Freiberga haar beschuldigingen hebben gelanceerd om zich te verweren tegen de internationale kritiek op de intolerantie waaraan in Letland de Russische minderheid bloot zou staan. ,,We roepen op tot goede, wederzijds voordelige betrekkingen met Letland,'' aldus het ministerie. ,,Riga moet de stereotypen van het verleden afwijzen.''

Ook een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, Leonid Ivasjov, reageerde gisteren op de beschuldigingen van Vike-Freiberga. Rusland, zo zei hij tegen het Russische persbureau Interfax, koestert geen agressieve bedoelingen jegens Letland. De Letse president ,,probeert de situatie te dramatiseren en militaristische hysterie op te zwepen'', aldus Ivasjov, hoofd van de afdeling militaire samenwerking van zijn ministerie. De voorzitter van het Russische parlement, Gennadi Seleznjov, wees gisteren op het feit dat Vike-Freiberga het grootste deel van haar leven in het buitenland heeft gewoond. ,,Ze weet niet wat de Sovjet-Unie was, en te oordelen naar wat ze zegt weet ze ook niet wat Rusland is, ze snapt niet waar ze het over heeft.''

Vike-Freiberga zei begin deze week in een vraaggesprek met de BBC dat Letland het gevaar loopt militair door Rusland te worden aangevallen. Een dag later zei ze in Tallinn dat Rusland tracht een wig te drijven tussen de drie Baltische landen met het doel hun Europese integratie te verstoren en ze weer binnen de Russische invloedssfeer te krijgen. Letland zou zich ,,geografisch en strategisch'' het best lenen als belangrijkste doelwit van Moskou bij de verwezenlijking van die pogingen.

De relaties tussen Moskou en Riga staan met grote regelmaat onder druk naar aanleiding van kwesties als de behandeling van de Russische minderheid in Letland voor zover die niet de Letse nationaliteit heeft, de processen tegen vroegere Sovjet-burgers die in de jaren veertig betrokken zijn geweest bij de stalinistische excessen tegen Letten en de vrijheid waarmee Letse SS-veteranen hun jaarlijkse herdenkingsmars door Riga mogen houden. (Reuters, AP)