Oppassen voor winkelende asielzoekers

De middenstandsvereniging in Roden waarschuwt haar leden voor de komst van zeshonderd asielzoekers. Zet uw spullen niet onbewaakt buiten.

Zeshonderd asielzoekers in het Drentse Roden – het gloednieuwe centrum is bijna vol. Er zal sprake zijn van een ,,gewenningsproces'', schrijft middenstandsvereniging De Zakenkring in een nieuwsbrief. ,,Vooral voor de plaatselijke middenstand. Dit vooral vanwege cultuurverschillen en andere normen en waarden.''

De nieuwsbrief gaat naar ruim 200 leden. ,,Van de zijde van de directie van het AZC wordt aangegeven dat in bepaalde gevallen niet moet worden uitgesloten dat [de komst van zeshonderd asielzoekers] met overlast, diefstal en vernielingen gepaard kan gaan. Met name wordt gewaarschuwd voor de bij de plaatselijke middenstand gebruikelijke niet direct bewaakte stoepuitstallingen.''

Ofwel: pas op, zet uw spullen niet zomaar op de stoep. ,,Het schijnt in vele herkomstlanden gebruikelijk te zijn dat alles wat op straat ligt uitgestald, gewoon meegenomen mag worden'', schrijft de middenstandsvereniging.

Alles meenemen wat ligt uitgestald? ,,Het slaat helemaal nergens op'', zegt de bedrijfsleidster van een drogisterij in Roden. Omdat er al zoveel commotie is – alle winkeliers schijnen in rep en roer te zijn – wil ze anoniem blijven. ,,Maar het is wel duidelijk dat iedereen valt over die brief.''

Paola Lisci, bedrijfsleider van speelgoedwinkel Bart Smit in Roden, heeft vooral moeten lachen. ,,Natuurlijk hoor je wel eens dingen als: `Het is hier goed donker geworden'. Maar ik wil niet bevooroordeeld zijn en ik heb tot nog toe niets gemerkt.''

Volgens de penningmeester van de middenstandsvereniging, L. Beuving, wordt van een mug een olifant gemaakt. Er stond ,,niets vreemds'' in de nieuwsbrief. Het was ,,vriendelijk verwoord'' en ,,gewoon informatie'' omdat de plaatselijke bevolking ,,ook moet aftasten en wennen''. Beuving: ,,Ik ken onze voorzitter, het is een man naar mijn hart, die doet geen vlieg kwaad. Hij heeft alleen maar geschreven wat de directeur van het AZC heeft gezegd. Maar die wil dat plots niet toegeven.''

De directeur is niet bereikbaar. Staffunctionaris Walburga Baarda zegt dat het ,,wel erg makkelijk'' van de winkeliers is om zo de bal weer terug te kaatsen. ,,Er wordt wel uitleg gegeven over culturele verschillen. Maar dat gaat er meer over dat asielzoekers soms aan fruit ruiken, of er in knijpen. Nederlanders vinden dat raar.''

Maar volgens de drogisterij gaat de voorlichting iets verder: ,,Op de eerste informatieavond werd ons direct verteld dat de criminaliteit stijgt als er een asielzoekerscentrum komt.'' Baarda, van het AZC: ,,Daar was ik niet bij, ik zou dat in elk geval nooit zeggen.''

Maar stijging van de criminaliteit hoeft niet door asielzoekers te komen. Dat staat óók in de nieuwsbrief: ,,Voorts bestaat de kans dat bepaalde eigen inwoners op een creatieve manier gaan winkelen, onder het mom dat de aandacht en schuld wel zal liggen bij de asielzoekers.''