Olympische Spelen

In het artikel van Jurry van Vooren (NRC Handelsblad, 21 april) wordt een fout gemaakt die met enige regelmaat opduikt wanneer over de geschiedenis van de Olympische Spelen wordt gesproken.

In de tweede alinea staat: ,,Het ontsteken van de toorts op de berg Olympus gebeurde voor de eerste keer op 20 juli 1936.'' ,,Olympisch'' duidt in de combinatie met ,,Spelen'' op een vlak terrein in de Griekse provincie Elis, waar zich ook nu nog het stadje Olympia bevindt. Volgens de Griekse traditie ontwikkelden zich hier, aan de voet van een aan Kronos gewijde heuvel sinds het jaar 776 voor Christus, de sportwedstrijden, die voor de gehele Griekse wereld elke vier jaar gehouden werden. Het begon eenvoudig met hardloopwedstrijden, waaraan later tal van andere (ook culturele) wedstrijden werden toegevoegd.

De berg Olympus, bijna tweeduizend meter hoog, was in de Oudheid geen domein voor mensen, maar gereserveerd voor de (Olympische) goden. Van sport bedrijven was daar dus geen sprake. Wie de moeite neemt op een kaart van Griekenland te kijken zal zien dat de godenberg Olympus zich bevindt in het noordoostelijk deel van het land, en de stad Olympia in het zuidwestelijk deel, hemelsbreed ruim driehonderd kilometer verwijderd. Daar wordt, bij de ruïne van de Hera-tempel en voor het begin van een nieuwe Olympiade het Olympische vuur met een holle spiegel ontstoken.