Nasdaq met iX in techno's

De combinatie van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq met iX, het fusieproduct van de beurzen in Londen en Frankfurt, richt zich vooral op technologiefondsen. ,,Er wordt de komende jaren een groot aantal emissies verwacht in Europa'', aldus Rick Ketchum, president van de National Association of Securities Dealers (NASD), die het beheer heeft van de Nasdaq. Ketchum stond gisteren de media te woord vanaf de Nasdaqlocatie aan Times Square. Volgens Nasdaq-topman Frank Zarb worden technologiefondsen de motor van de groei in Europese beursemissies.

De Amerikaanse elektronische beurs Nasdaq krijgt via zijn belang in iX meteen een stevige poot aan de grond in Europa. Nasdaq Europe heeft het alleen geprobeerd, maar na ,,veelvuldige en langdurige besprekingen'', aldus Zarb, tussen Nasdaq en de Frankfurtse en Londense beurzen afzonderlijk heeft de Amerikaanse beurs zich nu aangesloten bij de Europese fusiepartners. Nasdaq Europe wordt formeel voor de helft eigenaar van de joint-venture Nasdaq-iX.

,,We hebben altijd al benadrukt dat we in Europa liever een partner hebben dan het alleen te moeten doen'', aldus Frank Zarb, topman van de Nasdaq, in een telepersconferentie vanuit Londen samen met zijn collega's Werner Seifert (Frankfurt) en Gavin Casey (Londen). ,,Nu kunnen we ons aansluiten bij deze twee geweldenaren.'' Nasdaq zegt dat er geen verandering komt in zijn verbintenissen met de partners Vivendi (Frankrijk), Softbank (Japan) en News Corp. (Australië).

De samenwerking met iX betekent dat bedrijven die zich laten noteren of zich aansluiten bij de iX via Nasdaq-iX transatlantisch kunnen worden verhandeld. Voorwaarde is wel dat de bedrijven voldoen aan de reglementen van het land waar de handel wordt aangegaan. Aandelen van een Duits bedrijf dat een notering heeft in Frankfurt kunnen alleen worden gekocht door een Amerikaanse belegger als dat bedrijf voldoet aan de Amerikaanse beursregels.

Ook is het wellicht mogelijk dat Duitse en Engelse fondsen met ook een notering aan de New York Stock Exchange (NYSE) straks worden verhandeld via de nieuwe iX door een Amerikaan die via de Nasdaq vraagt naar het aandeel. ,,Wij geloven niet in grenzen'', aldus Ketchum. De Nasdaq-iX krijgt zijn hoofdvestiging in Londen, maar werkt vanuit Frankfurt.

Frankfurt en Londen zijn samen een beurs van jewelste. Waarom zochten ze een samenwerkingsvorm met de Nasdaq erbij? Seifert: ,,We zijn groot in omvang, maar de Nasdaq is de moeder en grootvader van de groeibeurs. Hoe zouden we een kans op samenwerking voorbij kunnen laten gaan?''

De aaneensluiting van de Nasdaq bij de iX is een reactie op de opkomst van nieuwe elektronische beurzen, zogeheten ECN's, die veel handel wegnemen van de groten en vooral in de nahandel een rol spelen. Door samenwerking kunnen de beurzen hun klanten behouden en gemakkelijker het kapitaal genereren om hun netwerken te verbeteren en aan marketing te doen. Bovendien kunnen straks via nieuwe partners in Azië aandelen 24 uur per dag worden verhandeld.

ECNs als Instinet, Digital Island en dergelijke zijn luizen in de pels van de beurzen. Zarb wilde dat niet met zoveel woorden erkennen en zei dat het transatlantische initiatief reageert op ,,de vraag van de markt''. Casey had er minder moeite mee en zei: ,,De ECNs zorgen ervoor dat we op onze tenen lopen. We worden flexibeler.'' Seifert meldde: ,,ECNs Amerikaanse stijl zijn gefragmenteerd. Wij leveren integratie.''