NACHTRADIO: NACHTZUSTERS

Voor de fans zal het even slikken zijn, maar na juni zijn er geen Nachtzusters meer op Radio 1 & 2. De VPRO stopt met dit cabareteske live-programma dat de afgelopen vijf jaar in de nacht van vrijdag op zaterdag van twaalf tot één uur werd uitgezonden. De boegbeelden van de uitzending Kaat en Anna Schalkens (in werkelijkheid Ottolien Boeschoten, links op de foto, en Jet van Boxtel) zingen, zeuren, pesten en hebben in hun wekelijkse optreden bizarre en soms onthullende gesprekken met gasten. Vliegende reporter Tinka van Hulzen (rechts op de foto) gaat in opdracht van de dames tijdens de uitzending met een zender de straat op om het uitgaand publiek met levensvragen te prikkelen.

Regisseuse en producer van de uitzending Nora Romanesco vertelt dat er luisteraars zijn die niet zonder het programma kunnen, maar er zijn er ook die de doordringende en slissende stemmen van de zusters niet aan kunnen horen. ,,Je bent er voor of je bent er helemaal tegen'', zegt Romanesco die weet dat er gemiddeld 75.000 mensen naar de uitzending luisteren. ,,Sommige gasten kunnen ook niet tegen die stemmen, maar willen wel graag in de uitzending komen, zoals bijvoorbeeld Gijs Scholten van Aschat.''

Een paar namen van andere gasten die in het programma zaten: acteur Peer Mascini, drummer Cesar Zuiderwijk, pianist Cor Bakker, spelletjespresentator François Boulanger, ballerina Valerie Valentine, en regisseuse Mijke de Jong. In Studio Amstel waar de uitzending wordt uitgezonden kunnen zo'n tachtig mensen het programma bijwonen. ,,We hebben ook een vaste fanclub. Op een gegeven moment kwamen we erachter dat er zoveel jong publiek in de zaal zat. Wat bleek: er had in een studentenblad een artikel over goed vermaak gestaan met daarin de mededeling dat het bier hier zo goedkoop is. Veel studenten gaan na de uitzending dan nog even stappen.''

Omdat het radiotheater zich leent voor televisie zijn hoofdrolspeelsters bezig de types Kaat en Anna Schalkens bij de televisie onder te brengen. Maar daar is nog niets definitiefs over te zeggen. Regisseur Romanesco pakt met een rol in de komedie NOPANIC die op een varende rondvaartboot wordt gespeeld, haar toneelcarrière bij Amsterdam Entertainment weer op.

Dit is de laatste aflevering van de serie over nachtradio.