`Mobiel bellen in de auto is roekeloos'

Mobiel telefoneren in de auto is een vorm van roekeloos rijden die bestraft moet worden. Zeker als het een dodelijk verkeersongeval tot gevolg heeft. Dat vindt het openbaar ministerie in Utrecht, dat daarom op 29 mei voor het eerst een automobilist dagvaardt wegens het in de weer zijn met een mobiele telefoon achter het stuur.

Het gaat om de 30-jarige mevrouw Van H., die in juni vorig jaar al rijdend in De Bilt een nummer zocht op haar mobiele telefoon. Zij zag daarbij een motorrijder over het hoofd. Bij de botsing die volgde kwam hij om het leven.

,,Een van de elementen in artikel 6 van de Wegenverkeerswet is onvoorzichtigheid'', zegt persofficier Rutgers van het Utrechtse OM. ,,Meestal gaat het om een combinatie van verkeersfouten, bijvoorbeeld te hard rijden en daarbij geen voorrang verlenen. Wij zijn van mening dat mobiel telefoneren daar ook onder valt.'' De maximale straf? De persofficier is onverstaanbaar. Belt zij soms uit vanuit de auto? ,,Ja, maar op een hands-free-setje hoor, ik heb alle aandacht bij het verkeer.'' Een meerderheid in de Kamer wil automobilisten verplichten alleen nog hands-free te bellen. De hoogste straf voor roekeloos rijden waardoor een ander wordt gedood, is drie jaar cel.